Olanda se „mută” în România nu doar cu F-16. Olandezii dislocă în premieră trei drone MQ-9 Reaper la Câmpia Turzii

Darius Muresan |
Data publicării:
MQ-9 Reaper, sursă foto: US Air Force
MQ-9 Reaper, sursă foto: US Air Force

Olanda va disloca trei drone de tip MQ-9 Reaper în România, la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii. Concomitent, amintim că ieri,  ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollengren, a declarat că Olanda intenționează să trimită în România, în săptămânile următoare, între 12 și 18 avioane de vânătoare F-16, pentru pregătirea piloților ucraineni.

Anunțul privind dislocarea celor trei drone MQ-9 Reaper olandeze în România a fost confirmat de Ministerul Apărării Naționale (MApN). Dronele vor fi transferate în 2024.

Într-un comunicat de presă emis către DefenseRomania, Ministerul Apărării Naționale „salută decizia Guvernului Olandez de a disloca, pe parcursul anului 2024, trei avioane de recunoaștere fără pilot de tip MQ-9 Reaper din dotarea Forțelor Armate Regale ale Țărilor de Jos. Aeronavele vor acționa, pe o perioadă cuprinsă între șase și 12 luni, din Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii și vor fi deservite la Cîmpia Turzii de circa 40 de specialiști olandezi”.

 

Olanda dislocă în premieră în România drone MQ-9 Reaper pentru consolidarea flancului estic al NATO

 

2. Dronă amer... (mq-9-reaper_29276400.jpg)

Dronă americană de tip MQ-9 Reaper 

„Această decizie, luată în premieră de Țările de Jos, are ca scop consolidarea apărării flancului estic al NATO, iar aeronavele vor avea misiunea de a colecta, în scop preventiv, date și informații pentru monitorizarea situației de-a lungul frontierei de est a teritoriului Alianței.

Dislocarea celor trei aeronave face parte din eforturile întreprinse pe palier politic și militar la nivel aliat și național în sprijinul consolidării posturii colective de apărare din regiunea Mării Negre, concretizate printr-o creștere substanțială a prezenței aliate pe flancul estic, inclusiv în România.

Contribuțiile substanțiale cu trupe aliate pe teritoriul național demonstrează, încă o dată, unitatea și coeziunea aliată și dovedesc credibilitatea posturii de descurajare și apărare.

De asemenea, România are, la rândul său, o contribuție substanțială cu trupe și capabilități în misiunile și operațiile NATO și UE”, conchide MApN.

 

Olanda va transfera în România și până la 18 avioane de vânătoare F-16 pentru pregătirea piloților ucraineni

 

3. Avioane F-... (f-16-olanda_47955500.jpg)

Avioane F-16 Fighting Falcon olandeze. Foto: Guvernul olandez

Olanda intenționează să trimită la viitorul centru de pregătire al piloților F-16 din România, între 12 și 18 avioane de vânătoare, așa cum anunța și publicația noastră.

Potrivit agenției de presă ANP, ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollengren, a declarat, pe 12.10.2023, că Olanda intenționează să trimită în România, în săptămânile următoare, între 12 și 18 avioane de vânătoare F-16, pentru pregătirea piloților ucraineni.

După cum a precizat Ollengren, procesul de înființare în România a unui centru de pregătire pentru piloții ucraineni progresează într-un ritm foarte bun.

“Sperăm ca, în termen de câteva săptămâni, să avem în România 12 până la 18 aeronave F-16, pentru ca centrul să fie complet operațional”, a menționat ministrul olandez al apărării.

În prezent, Olanda, Danemarca și alte câteva țări occidentale sunt implicate activ în pregătirea piloților ucraineni și, ulterior, intenționează să transfere avioane de vânătoare de tip F-16 în Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel