Țările de Jos au obținut licența de export pentru 24 de avioane F-16: Avioanele vor ajunge în Ucraina în curând

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-16 Fighting Falcon olandeze. Foto: Guvernul olandez
Avioane F-16 Fighting Falcon olandeze. Foto: Guvernul olandez

Țările de Jos au obținut licențele de export pentru flota de avioane de luptă F-16 care vor fi livrate Ucrainei, a anunțat la 1 iulie ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren.

Țările de Jos s-au angajat să livreze Ucrainei 24 de avioane de a patra generație fabricate în SUA, în contextul în care Kievul încearcă să își consolideze forțele aeriene. Danemarca, Belgia și Norvegia au promis mai multe avioane F-16 suplimentare.

"Livrarea primei aeronave va avea loc în curând", a declarat Ollongren.

Ministrul olandez al apărării nu a dezvăluit data exactă sau alte detalii privind livrarea, invocând preocupări legate de "securitatea operațională". Anunțul a confirmat eliberarea licențelor de export pentru aeronave.

În iunie, Ollongren a declarat presei că F-16 olandeze vor ajunge în Ucraina la un moment dat în timpul acestei veri. Proiecțiile anterioare au fost mai pesimiste, sugerând o dată de livrare în toamnă.

Avioanele vor sosi la un an după ce Danemarca și Țările de Jos au co-fondat "coaliția avioanelor de luptă" pentru Ucraina la summitul NATO de la Vilnius, în iulie 2023.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat la 1 iulie că Ucraina se așteaptă să își extindă și să își consolideze capacitățile de apărare aeriană în luna următoare.  

De asemenea, cincisprezece democrați americani din Camera Reprezentanților au cerut Departamentului american al Apărării să extindă amploarea și ritmul în care sunt pregătiţi piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16, a relatat Politico la 1 iulie.

Se așteaptă ca Ucraina să primească primele avioane F-16 în această vară, la un an după ce Danemarca și Olanda au fondat "coaliția avioanelor de luptă" împreună cu alte nouă țări la summitul NATO de la Vilnius din iulie 2023.

Coaliția s-a angajat să contribuie la dotarea Kievului cu avioane F-16 și să instruiască piloții și personalul tehnic ucraineni pentru a opera avioanele de a patra generație fabricate în SUA.

Grupul de oficiali americani, condus de congresmanul american din California Adam Schiff, cere Pentagonului să sprijine solicitarea Ucrainei și cere formarea a încă 10 piloți F-16 în acest an, potrivit publicației Politico.

Sursa citată a relatat la începutul lunii iunie că întârzierile în programul american de formare F-16 supară Ucraina. Se pare că Statele Unite nu au dat curs solicitării Kievului, menţionând că există angajamente față de alte națiuni care se află pe o listă de aşteptare pentru ca piloţii lor să efectueze antrenamentul de bază pe avioanele F-16.

,,Cererea vine într-un moment critic al conflictului în curs de desfășurare dintre Ucraina și Rusia, în care desfășurarea avioanelor F-16 are potențialul de a influența semnificativ rezultatul războiului", se arată în scrisoare.

Aceasta afirmă că Kievul "va avea mai multe aeronave F-16 decât piloți calificați pentru a le pilota până la sfârșitul anului", ceea ce "amenință să submineze avantajele strategice" pe care aceste aeronave le pot oferi Ucrainei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel