Olanda a permis Ucrainei să utilizeze avioanele F-16 pentru a ataca obiective strategice aflate pe teritoriul Federației Ruse

S.I. Catalin |
Data publicării:
Avioane de tip F-16 Fighting Falcon olandeze. Foto: Ministerul Apărării al Regatului Țărilor de Jos
Avioane de tip F-16 Fighting Falcon olandeze. Foto: Ministerul Apărării al Regatului Țărilor de Jos

Olanda nu se opune utilizării de către Ucraina a avioanelor de luptă F-16 transferate pentru efectuarea de atacuri pe teritoriul rusesc. Radio Svoboda a relatat acest lucru cu referire la Hanke Bruins Slot, ministrul olandez al afacerilor externe.

Aceasta a precizat că Ucraina are tot dreptul de a folosi avioanele de luptă F-16 donate de Olanda împotriva unor ținte din Rusia pentru a-și apăra teritoriul.

,,Dacă ai dreptul la autoapărare, nu există limite în ceea ce privește utilizarea armelor... Acesta este un principiu general", a declarat Hanke Bruins Slot.

De asemenea, ea a menționat că articolul 51 din Carta ONU a permis Ucrainei să folosească avioane de luptă occidentale, care prevede:

,,Prezenta Cartă nu influențează în niciun fel dreptul inerent la autoapărare individuală sau colectivă în cazul unui atac armat împotriva unui membru al Organizației, până când Consiliul de Securitate nu a luat măsurile necesare pentru menținerea păcii și securității internaționale."

Hanke a mai adăugat că guvernul lor este ocupat cu negocierile cu Statele Unite și Belgia pentru a obține permisiunea de a folosi întreaga flotă de avioane de luptă transferate împotriva unor ținte de pe teritoriul Federației Ruse.

Deși Ucraina nu a primit încă avioane de luptă F-16, în prezent se desfășoară lucrări nu mai puțin importante, care ar trebui să extindă capacitățile Ucrainei pentru apărarea propriilor teritorii.

După cum a precizat şi Defense România, Danemarca a permis Ucrainei, de asemenea, utilizarea avioanelor de luptă transferate împotriva unor ținte de pe teritoriul Rusiei în limitele autoapărării.

La rândul său, Belgia s-a opus și a interzis în mod oficial utilizarea avioanelor de vânătoare împotriva unor ținte aflate pe teritoriul Federației Ruse.

,,Tot ceea ce este stipulat în acord, echipamente militare, materiale militare, trebuie să fie folosite de către Forțele Armate pe teritoriul ucrainean, am semnat un astfel de acord", a declarat Alexander De Croo.

Alexander De Croo a precizat că Ucraina va avea o capacitate aeriană de luptă completă începând din acest an.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel