Oficiali ruși susțin că Statele Unite au respins negocierile de pace propuse de Putin: Washingtonul nu negociază fără implicarea Kievului în discuţii

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Statele Unite ar fi respins încercările președintelui rus Vladimir Putin de a se angaja în discuții de pace deoarece Ucraina nu a fost inclusă în negocierile propuse, a relatat Reuters la 13 februarie, citând oficiali ruși anonimi. Cu excepția discuțiilor eșuate din primăvara anului 2022, nu au existat negocieri de pace directe între Ucraina și Rusia. Kievul a declarat categoric că o retragere completă a Rusiei este o condiție prealabilă pentru orice discuții.

Atât oficialii ruși, cât și o sursă oficială americană au declarat, sub protecţia anonimatului, că SUA au exclus organizarea oricăror discuții de pace pe canale secundare care să nu includă Ucraina. Sursa americană a mai spus că Washingtonul nu se va angaja în discuții oficiale de pace cu Rusia.

Oficialii ruși au declarat că au avut loc trei discuții neoficiale în Turcia în 2023, prin intermediari, care nu au dat niciun rezultat. Sursele din SUA au declarat că nu aveau cunoștință de astfel de întâlniri.

Statele Unite nu sunt dispuse să facă presiuni asupra Ucrainei pentru a se alătura discuțiilor decât dacă impulsul vine din partea Ucrainei, au declarat sursele pentru Reuters.

Oficialii ruși au mai spus că SUA nu cred că Rusia este interesată să negocieze cu bună credință și nu au încredere că Putin dorește cu adevărat să urmărească o încetare a focului.

Puţin ar fi propus să înghețe războiul pe linia actuală a frontului, dar ar vrea să păstreze controlul rusesc asupra întregului teritoriu ucrainean ocupat în prezent, au declarat surse rusești pentru Reuters.

 

Moscova, deranjată de faptul ca Washingtonul de a împinge Ucraina să poarte discuții de pace în condițiile Rusiei

 

Știrea face ecoul unui raport Bloomberg publicat în ianuarie 2024, în care surse rusești au declarat că Putin ar fi fost dispus să renunțe la opoziția sa față de aderarea Ucrainei la NATO în schimbul controlului asupra celor aproximativ 18% din teritoriul ucrainean pe care Rusia îl ocupă în prezent.

Surse rusești au declarat pentru Reuters că există un sentiment de "frustrare" la Moscova din cauza refuzului Washingtonului de a împinge Ucraina să poarte discuții de pace în condițiile Rusiei.

În ciuda acestor semnale confidențiale care arată că Rusia este dispusă să discute o posibilă încetare a focului, există puține indicii că obiectivele inițiale cu privire la desfasurarea razboilui, aşa cum le-a planificat Putin, s-au schimbat.

"Va fi pace atunci când ne vom atinge obiectivele. Acestea nu s-au schimbat. Denazificarea Ucrainei, demilitarizarea Ucrainei", a declarat Putin în decembrie 2023. Kremlinul a folosit în mod regulat acuzații false cu privire la faptul că Ucraina este "condusă de naziști" pentru a-și justifica agresiunea.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mai spus că înghețarea războiului în stadiul actual nu ar face decât să dea Rusiei timp să-şi refacă forţele pentru o viitoare agresiune militară.

"Dacă există un impas și un conflict înghețat, trebuie să spunem cu sinceritate că copiii noștri, sau nepoții noștri, vor trebui să lupte", a declarat Zelenski jurnaliștilor în noiembrie 2023.

Oficiali americani au declarat pentru Bloomberg în ianuarie că au crezut că semnalarea de către Rusia a dorinței de a începe discuții de pace a fost o posibilă încercare de a crea o prăpastie între Ucraina și aliații săi.

Șeful serviciilor de informații externe estoniene, Kaupo Rosin, a declarat la 13 februarie că Rusia nu face decât să răspândească "povești" despre presupusul său interes pentru discuțiile de pace pentru a submina sprijinul occidental pentru Ucraina, însă acestea nu reflectă un interes real.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel