Oficial ucrainean: SUA ar trebui să desfășoare rachete Patriot în Ucraina. Rusia masează trupe la granița pentru a „înspăimânta” Occidentul - Zelenski

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

De la Kiev la Washington, diplomați, oficiali din serviciile de informaţii și experți militari, toţi se străduiesc să discearnă semnificația desfăşurării masive de noi trupe ruse de la graniţa cu Ucraina. Este o demonstrație de forță? Un semn al unei invazii iminente? Sau un test pentru Ucraina și aliații săi? Acestea sunt doar câteva întrebări la care revista Time a încercat să găsească răspuns.

Într-un interviu acordat revistei Time, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a precizat că Rusia masează trupe de-a lungul frontierei sale cu Ucraina pentru a înspăimânta Occidentul şi pentru a face o demonstraţie de forţă a capabilităţilor sale militare.

Volodimir Zelenski a declarat revistei americane că Rusia vrea să tensioneze situaţie suficient de mult cât să demonstreze că Occidentul va renunța la sprijinul său pentru Ucraina, deoarece nu o vede cu adevărat că un partener, adăugând că "este un fel de test".

Potrivit revistei, motivul intimidării ar putea ajuta la explicarea unora dintre acțiunile Moscovei. „Dacă Kremlinul și-ar fi propus cu adevărat să-și invadeze vecinul (cu referire la Ucraina), trupele sale ar fi putut încerca ceva mai mult (așa cum au făcut-o în timpul ultimei lor invazii în Ucraina, în 2014) pentru a menține un element de surpriză. În schimb, rușii au făcut contrariul. Au publicat imagini, pe reţele de socializare, cu momente din timpul desfăşurării militare. Au trimis nave de război pentru a amenința Ucraina de pe mare și au adunat zeci de mii de soldați la graniță - cei mai mulţi de la anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia’’, se precizează în analiza revistei Time.

Nivelul amenințării militare a crescut constant în ultimele săptămâni. Acest lucru se datorează unei ample desfăşurării militare rusești la granița cu Ucraina, desfăşurare de trupe care poate fi comparată cu cea de acum șapte ani, când Rusia a declansat o puternică agresiune militară pe teritoriul statului ucrainean. 

Direcția principală de informații a Ministerului Apărării din Ucraina a declarat că masarea trupelor rusești lângă granița cu Ucraina va dura probabil până la sfârșitul lunii aprilie.

Rusia a avertizat SUA că sprijinul pentru Ucraina ar putea duce la declanşarea unui război mai amplu. Revista Time face trimitere în analiza sa la o declaraţie a unui propagandist rus, din timpul unei emisiuni moderate de jurnalistul rus Vladimir Solovyov, care a sugerat chiar lansarea unui atac nuclear preventiv care, așa cum a spus el, i-ar speria pe americani.

Revista americană precizează că Zelenski și guvernul de la  Kiev ar dori să vadă mai mult sprijin din partea statelor Occidentale, mai ales din partea Statelor Unite. 

La scurt timp după ce Rusia a început să desfăşoare trupe şi tehnică militară la graniţa cu Ucraina, preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, l-a asigurat pe omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, de "sprijinul neclintit" în confruntarea Ucrainei cu separatiştii susţinuţi de Rusia, care deţin controlul asupra unor părţi din regiunea Donbas, situată în estul ţării.

În cursul zilei de ieri, mass-media ucrainean a relatat, citând o declaraţie a purtătoarei de cuvânt a administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Iulia Mendel, că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat să discute cu omologul său rus Vladimir Putin cu privire la escaladarea conflictului din estul Ucrainei, dar nu a primit deocamdată niciun răspuns.

Declaraţia a venit însoţită şi de informaţia că  Rusia a comasat peste 40.000 de soldaţi în apropierea frontierei estice a Ucrainei şi alţi 40.000 de soldaţi în Crimeea.

Time precizează că şeful administrației prezidențiale ucrainene, Andrii Iermak, le-a declarat în exclusivitate că Ucraina se află în prima linie a conflictului cu Rusia, iar acesta linie nu este apărată doar pentru Ucraina, ci şi pentru  Occident. 

Andrii Iermak a susţinut în interviul acordat Time că Statele Unite ar trebui să desfăşoare sisteme Patriot pe teritoriul Ucrainei.

„Și unde își desfășoară SUA rachetele Patriot? Cele mai apropiate sunt în Polonia. Ar trebui să fie aici”, a precizat Andrii Iermak pentru Time, uitând, cel mai probabil că Statele Unite desfăşoare astfel de sisteme de apărare aeriană pe teritoriul Poloniei, deoarece aceasta are calitatea de stat membru al NATO, iar Ucraina nu.

Trebuie precizat şi faptul că, înainte să facă această declaraţie, şeful administrației prezidențiale ucrainene nu a ţinut cont că Statele Unite şi-au declarat sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei şi nu pentru o desfăşurarea de tehnică militară. În cazul de faţă, sisteme de apărare antiaeriană şi antirachetă Patriot.

Sursa citată precizează că, de când Rusia a început să desfăşoare noi trupe la graniţa cu Ucraina, Volodimir Zelenski a fost mai cumpătat în declaraţii, iar tot ce a cerut în materie de sprijin a fost un apel către NATO să accelereze aderarea ţării sale la Alianţa Nord-Atlantică pentru a trimite 'un adevărat semnal' Rusiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel