Atacurile cibernetice au fost mult timp unul dintre principalele instrumente ale războiului hibrid folosit de actorii statali și nestatali pentru a destabiliza democrațiile liberale.
Pe măsură ce economiile noastre devin din ce în ce mai mult digitale, apar provocări din ce în ce mai complexe cu care se confruntă societățile noastre.
Cum pot țările, companiile și instituțiile să coopereze pentru a identifica și elimina mai bine amenințările cibernetice? Care este viitorul cooperării transatlantice în domeniul securității cibernetice și cum pot colabora sectorul public și privat în acest sens? Sunt doar câteva dintre întrebările la care s-au căutat răspunsuri în cadrul panelului.
Securitatea cibernetică e un sport de echipă explică Marcin Krasuski, șeful Afacerilor guvernamentale din Europa Centrală și de Est și Public Policy Cloud al Google.
Recent, atacurile cibernetice s-au intensificat și au devenit mai diverse, facilitate de schimbările tehnologice rapide și interconectivitatea globală și forțate de competiția geopolitică.
Atacurile cibernetice din Polonia, de luna trecută
Militar polonez / pexels, Jarek Zasacki
Există și atacuri foarte sofisticate, dar majoritatea atacurilor vin, de exemplu, de la adrese false de email prin care se încearcă inducerea în eroare a potențialei victime, mai arată oficialul la Google.
Totuși, în cazul atacurilor de tipDenial of Service DoS (atacuri cibernetice menite să facă un serviciu inaccesibil) situația se complică pentru instituțiile atacate, așa cum am văzut acum 2 ani. Atunci, cu câteva săptămâni înainte de invazia planificată, Rusia a ”frăgezit” societatea ucraineană și a lansat atacuri cibernetice masive care a paralizat temporar activitatea băncilor și serviciilor publice online ucrainene.
Marcin Krasuski a venit cu un exemplu recent, legat de alegerile din Polonia, care arată cât de reale și potențial periculoase sunt atacurile cibernetice.
”Luna trecută au fost alegeri în Polonia. Pot să vă spun că, cu 48 de ore înainte de alegeri, am înregistrat 7 mii de atacuri cibernetice de tip Denial of service (atacuri cibernetice care paralizează funcționarea unui serviciu - n.r.), direcționate împotriva Comisiei Electorale, toate venite din Belarus sau Rusia. Vorbim de un exemplu ce este aplicabil zonei extinse a spațiului transatlantic”.
Trebuie să schimbăm informații pentru că putem învăța unul de la celălalt, ne putem alerta reciproc în cazul unei amenințări și astfel creștem reziliența, a mai declarat responsabilul Google, referindu-se la entitățile publice și private, responsabile cu asigurarea securității cibernetice.
Referindu-se la problema Inteligenței Artificiale, Marcin Krasuski a ținut să precizeze că, deși IA va înlesni generarea de identități sau informații false în online, există metode de a combate aceste amenințări. ”Nu trebuie să ne gândim doar la scenarii apocaliptice, pentru că avem soluții pentru asta. Avem cel mai bun motor pentru blocarea spamului, care este bazat tot pe Inteligența Artificială. Există amenințări la orizont dar avem și instrumente pentru a le combate”, a concluzionat Krasuski.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News