Offsetul pentru obuziere: K9 Tunetul va fi produs în colaborare cu industria din România. Dar într-o fabrică ridicată de la zero

Tudor Curtifan |
Data publicării:
K9 Tunetul; Obuzier autopropulsat K9. Photo source: DefenseRomania with courtesy of Hanwha
K9 Tunetul; Obuzier autopropulsat K9. Photo source: DefenseRomania with courtesy of Hanwha

România a ales gigantul coreean Hanwha pentru achiziția de obuziere autopropulsate de 155 mm. Vor fi achiziționate 54 de obuziere K9 Thunder - în versiunea românească K9 Tunetul - care vor intra în dotarea Armatei României. Iar contractul are și o importantă componentă de offset.

Publicitate

Pe data de 10 iulie 2024 compania coreeană Hanwha Aerospace a declarat că a câștigat un contract de 1,38 trilioane de woni (1 miliard de dolari) din partea României pentru furnizarea de obuziere autopropulsate.

2. Obuzier co... (k9-thunder_77987000.jpeg)

Obuzier coreean autopropulsat de 155 mm de tip K9 Thunder. Photo source: Hanwha Aerospace

Actual a fost semnat oficial atunci între Ministerul Apărării Naționale (MApN) și Hanwha Aerospace.

Contractul este cea mai mare achiziție de armament a României din ultimii șapte ani și include 54 de obuziere K9, muniție și 36 de vehicule de realimentare K10.  Dintre cele 10 țări care utilizează obuzierele K9, țările din Europa de Est, precum Polonia, Estonia și Turcia, au fost implicate activ în achiziționarea sistemului de arme coreean.

Bazându-se pe acest succes, Hanwha Aerospace intenționează să urmărească proiectul de vehicul de luptă de infanterie (IFV) al României cu vehiculul său blindat Redback.

Redback, ales de armata australiană după teste riguroase, își împarte sistemul de propulsie cu K9, oferind avantaje logistice forțelor armate române.

 

Hanwha semnează în următoarele 90 de zile contractul pentru offset: Ce știm sigur e că industria din România va fi implicată în producerea obuzierelor K9 Tunetul, dar coreenii vor construi o fabrică de la zero

 

Potrivit legislației, după încheierea licitației și semnarea contractului, compania Hanwha Aerospace, căreia i-a fost alocat contractul pentru obuziere K9 Tunetul de 155 mm, urmează să semneze contractul de compensare, așa-numitul offset, obligatoriu în procedura de licitație.

Contractul prevede implicarea industriei din țară prin întoarcerea a 80% din valoarea contractului în economia României. Planul de offset pe care Hanwha îl va urma va fi prezentat în detaliu în următoarea perioadă.

Însă potrivit informațiilor noastre, din discuțiile pe care DefenseRomania le-a purtat cu oficialii Hanwha în timpul vizitei de presă care a avut loc în Coreea, gigantul asiatic va construi o fabrică de la zero în România.

3. Obuzier co... (whatsapp-image-2024-04-26-at-16-42-24_12471600.jpeg) 

Obuzier coreean autopropulsat de 155 mm de tip K9 Thunder. Photo source: Hanwha Aerospace

Hanwha va face transfer de tehnologie în România, va lucra direct cu companii românești, va angaja personal din România, dar conducerea producătorului coreean a decis, în mod cert în urma unor audituri, construirea unei noi fabrici în țara noastră. 

Nu e niciun secret că situația companiilor din industria de apărare, în special a celor de stat, nu e deloc roză.

Dar cei de la Hanwha Aerospace își doresc o cooperare pe termen lung și pe mai multe programe și au reiterat intenția părții coreene de a transforma România într-un hub industrial în Europa iar obuzierele K9 Tunetul și mașinile de luptă Redback reprezintă punctul de plecare pentru atingerea acestui deziderat.

Ce înseamnă mai exact hubul industrial? Compania coreeană intenționează să coopereze cu industria românească de apărare prin eforturi de localizare, care includ producția locală, locuri de muncă, transferul de tehnologie și înființarea unei facilități MRO (Maintenance, Repair, and Overhaul).

În ceea ce privește contractul pentru obuziere de 155 mm, programul prevede achiziția a 3 sisteme de obuziere (3 x 18 obuziere de 155 mm + muniție + sprijin logistic).

Ca detaliu de interes, trebuie spus că fiecare sistem de obuziere va fi livrat împreună cu un număr important de țevi de rezervă cal. 155 mm, dar și cu echipamente auxiliare precum: mașini specializate de transport și încărcat muniții; vehicule tehnice de evacuare a echipamentelor avariate; sisteme de cercetare acustică; autostație meteorologică sau post de observare de artilerie auto propulsat.

CITEȘTE ȘI: Obuzierele K9 Thunder vor veni cu 18.000 obuze. România achiziționează patru versiuni diferite ale proiectilului de 155 mm

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel