De ce contraofensiva Ucrainei avansează cu frâna de mână. Gen. Barbu: Se fac greșeli similare precum cele făcute de Rusia în primele luni de invazie

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari ucraineni din Brigada 80 / Foto: facebook, 80 окрема десантно-штурмова бригада ДШВ ЗСУ
Militari ucraineni din Brigada 80 / Foto: facebook, 80 окрема десантно-штурмова бригада ДШВ ЗСУ

Armata ucraineană a pierdut aproximativ 20% din armele desfășurate în primele două săptămâni ale ofensivei, iar Bundeswehr a subliniat deficiențele contraofensivei ucrainene.

Tehnologia occidentală, inclusiv tancurile Leopard și vehiculele blindate Bradley se numără printre pierderile ucrainenilor, scrie The New York Times, care evaluează că 20% din tehnica de luptă modernă a fost deteriorată sau distrusă în primele 14 zile ale contraofensivei. 

În următoarele săptămâni, după schimbarea tacticii, pierderile au scăzut la 10%, dar sunt încă mari din cauza câmpurilor minate care continuă să încetinească avansul.

Generalul (r.) Cristian Barbu, profesor asociat la Academia Tehnică Militară, fost rector și comandant al acestei instituții, este de părere că pierderile de echipamente pot fi cauzate și de o implementare necorespunzătoare a tacticilor învățate în Germania.

Generalul remarcă faptul că ofițerii ucraineni au rămas cu deprinderile școlii militare sovietice și fac aceleași greșeli ca și rușii, în materie de coordonare a forțelor pe câmpul de luptă. Gen. Barbu amintește că rușii au invadat Ucraina cu trei structuri de luptă care nu s-au coordonat între ele, ceea ce a dus la eșecul planului inițial de invazie.

 

Bundeswehr spune care sunt cauzele ratei mari de pierderi de echipamente

Militari ucraineni din Brigada 80 / Foto: facebook

Forțele armate germane au criticat acțiunile forțelor armate ucrainene în timpul contraofensivei, care folosesc incorect metode de război învățate în Occident, scrie Bild.

Printre principalele deficiențe ale Forțelor Armate ale Ucrainei, Bundeswehr menționează dispersarea unităților de luptă pe linia frontului, dar și dispunerea forțelor în unități prea mici pentru a putea avea un efect pe câmpul de luptă.

Mai concret, din cauză că Ucraina împarte brigăzile antrenate de Occident în grupuri de 10-30 de soldați, izolați de restul forței, nici antrenamentul occidental, nici armamentul mai bun, nici numărul mare de soldați disponibil nu mai face diferența.

Regula generală în rândul militarilor este o superioritate locală de cel puțin 3:1 forțe în lupta agresivă. Cu cât această superioritate cantitativă este mai mare, cu atât sunt mai promițătoare șansele de a depăși adversarul. Pe lângă desfășurarea corectă a bătăliei, sprijinul aerian și focul de artilerie sunt, de asemenea, decisive.

Raportul Bundeswehr critică concepția și implementarea tacticilor de luptă învățate în poligoanele din Germania. Drept urmare, ucrainenii riscă să cadă victimă „focului prietenesc”, adică să se pună în linia de tragere a propriilor trupe.

De asemenea, înaintarea trupelor ucrainene pe liniile de apărare puternic fortificate nu are coordonarea necesară.

Prea puțini ofițeri de rang superior antrenați la standarde moderne

Raportul, din care citează „Bild”, identifică și cauzele deficitelor în desfășurarea luptelor. De exemplu, nivelul de pregătire în rândul personalului superior din armata ucraineană este adesea insuficient. Deși numeroase state occidentale aliate cu Ucraina au antrenat până la 20.000 de soldați ucraineni, mai ales în prima jumătate a anului 2023, de multe ori aceștia nu se regăsesc în posturi superioare în operațiunile de contraofensivă. 

Pe lângă aceste deficite la nivel de conducere și comandă, Ucraina suferă și de o altă deficiență crucială: lipsa muniției suficiente de artilerie și sprijinul practic inexistent din partea propriei forțe aeriene.

O altă problemă majoră care a împiedicat până acum progresele ucrainene la scară mai mare este utilizarea pe scară largă a diferitelor tipuri de mine de către armata rusă.

Trupele ruse au făcut ce știu mai bine din Al doilea Război mondial: au minat extensiv zonele din fața liniilor de apărare ruse. Acest lucru face aproape imposibil pentru Ucraina să implementeze în mod eficient conceptele de luptă occidentale cu mijloacele care au fost disponibile până în prezent. Cu toate acestea, livrarea de muniții cu dispersie americane ar putea îmbunătăți situația dificilă de pe câmpurile de luptă oarecum în favoarea Ucrainei în săptămânile următoare.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel