Ocupați cu războiul din Ucraina, rușii au uitat de indieni: Livrările sistemelor de rachete antiaeriene S-400 către New Delhi vor fi reluate în 2025

Ionel Copcea |
Data publicării:
S-400 / Foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse, via NV
S-400 / Foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse, via NV

Comandantul Forțelor Aeriene ale Indiei, mareșal principal de aviație Amar Preet Singh, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă organizate pe 04.10.2024 la New Delhi, că livrările sistemelor rusești de rachete antiaeriene S-400 către India vor fi finalizate în 2025.

Potrivit precizărilor sale, Rusia a furnizat până acum trei sisteme S-400 și “și-a asumat obligația de a livra restul de două unități până anul viitor”.

,,Vom primi următoarele două sisteme în cursul anului 2025”, a spus Amar Preet Singh, citat de The New Indian Express.

După cum este cunoscut, India și-a anunțat intenția de a cumpăra sisteme rusești de apărare antiaeriană de tip S-400 în anul 2015. Contractul pentru furnizarea a cinci seturi de sisteme S-400 de nivel regiment, în valoare de 5,43 miliarde de dolari, a fost semnat în timpul vizitei președintelui rus, Vladimir Putin, în India, în luna octombrie 2018.

The New Indian Express a informat că sistemele de rachete S-400 primite până acum de India au fost desfășurate deja la granițele cu China și Pakistan.

S-400 Triumpf este un sistem rusesc de rachete antiaeriene cu rază lungă și medie de acțiune. Acesta a fost conceput să distrugă mijloacele de atac aerian și de cercetare, precum și orice alte ținte aeriene, în condiții de foc intens și contramăsuri electronice. Sistemul poate să lovească avioane și rachete de croazieră la o distanță de până la 400 de kilometri și ținte balistice care zboară la viteze de până la 4,8 km/s la distanțe de până la 60 de kilometri. S-400 este capabil să distrugă ținte aeriene până la o altitudine de 30 de kilometri.

Comentariul autorului: India a devenit a treia țară care a comandat sistemele rusești de rachete antiaeriene S-400, după China și Turcia. Acestea din urmă au primit de la Moscova câte două regimente de complexe de acest tip, adică patru divizioane fiecare.

Potrivit contractului încheiat între Moscova și New Delhi, primul din cele cinci regimente de rachete antiaeriene S-400 trebuia livrat în anul 2021, iar restul până la sfârșitul anului 2024.

Pornind cu o întârziere chiar de la început, rușii au furnizat Indiei doar un divizion în loc de două, la sfârșitul anului 2021. Astfel, până la începutul anului 2023, partea rusă nu a finalizat livrarea primelor patru divizioane de rachete S-400, adică două regimente.

În luna martie 2023, reprezentanții ruși au anunțat că livrările de sisteme S-400 către India au fost suspendate, în urma acumulării unei datorii de aproximativ două miliarde de dolari pentru armamentele furnizate deja. Acest lucru s-a întâmplat pe fondul sancțiunilor internaționale, care au determinat anumite modificări în plățile efectuate între cele două părți.

Așadar, deși reprezentanții militari indieni susțin că au primit deja trei regimente de rachete antiaeriene S-400 din Rusia, acest lucru este puțin probabil. În orice caz, este greu de presupus că, în condițiile implicării Rusiei în războiul din Ucraina, Moscova va reuși să furnizeze Indiei într-un an două regimente de rachete antiaeriene S-400.

În aceste condiții, probabil că termenele de livrare vor fi prelungite din nou, până când partea rusă va fi capabilă să-și onoreze obligațiile contractuale față de India, care, de altfel, este, alături de China, unul dintre cei mai importanți parteneri ai Moscovei în ceea ce privește comerțul cu armament și tehnică militară.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel