Foarte probabil, acest lucru se datorează intenției de a controla mai strict din aer nu numai situația din jurul Bazei Navale principale a Flotei ruse din Marea Neagră de la Sevastopol, ci și cea de-a doua bază majoră rusească din regiune de la Novorossiysk.
Acest lucru se întâmplă după ce, în ultimele zile, sursele occidentale au remarcat o mișcare importantă a FRMN în zonă, când mai multe nave de luptă și submarine au părăsit brusc portul din Noovorossiysk și au ieșit pe mare. După aproximativ 72 de ore, mijloacele FRMN au participat la executarea unui atac masiv cu rachete de croazieră de tip Kalibr asupra Ucrainei.
Din analiza comparativă a hărților pe care sunt prezentate traiectele de zbor ale dronei americane de cercetare strategică, se poate constata că, anterior, raionul maritim folosit pentru patrularea acesteia era situat în sudul FIR Sevastopol, cu centrul aflat chiar la sud de localitatea Sevastopol. Misiunea din 15 ianuarie a dronei s-a desfășurat într-un raion maritim amplasat între FIR Sevastopol și FIR Novorossiysk, cu centrul situat la sud de jumătatea distanței dintre Feodosia și Kerci.
Misiunile următoare ale dronei vor arăta dacă a fost vorba despre un eveniment unic sau dacă acesta va fi organizat permanent în acest mod. Este posibil însă ca și zborurile ce vor urma să fie efectuate în același raion, care să cuprindă atât baza de la Sevastopol, cât și cea de la Novorossiysk.
Pe 15.01.2023, o dronă americană de cercetare strategică de tip Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk a îndeplinit o misiune de tip ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance) deasupra apelor neutre ale Mării Negre. Drona, cu numărul de înregistrare 10-2045 și indicativul radio FORTE12, a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe Insula italiană Sicilia. Aceasta a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei și a evoluat la o altitudine de peste 15.000 de metri.
De la începutul anului 2023, drona americană a îndeplinit misiuni similare și pe 09 ianuarie. Anterior, aceasta a zburat în regiune la sfârșitul lunii decembrie, în data de 30.12.
De asemenea, pe 04 și 12 ianuarie, deasupra apelor neutre ale Mării Negre a zburat și o dronă NATO de tip Northrop Grumman RQ-4D Phoenix.
Pe lângă dronele americane și din cadrul NATO de tip RQ-4B și RQ-4D, în zona centrală a Mării Negre mai evoluează avioane de cercetare britanice de tip RC-135W Rivet Joint, escortate de avioane de vânătoare Eurofighter Typhoon FGR.4. Aceastea au îndeplinit două misiuni de cercetare pe 06 și 11 ianuarie.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News