Occidentul deține „nucleara economică” pentru prăbușirea regimului Putin. Dungaciu explică însă de ce butonul nu va fi apăsat

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, a analizat actualul context internațional. De la nivelul expertizei de care dispune, Dan Dungaciu a prezentat câteva scenarii și o „nucleară economică” pe care Occidentul o poate folosi împotriva Federației Ruse, dar nu o va face. Pentru că s-ar întoarce în anii 1990, dar cu o Rusie mult mai anti-occidentală, pe care ar putea să o arunce în brațele Chinei.

În cadrul emisiunii „Pe Plan Extern” de săptămâna trecută de la DC News TV, Dan Dungaciu a explicat că această „nucleară economică” care ar putea duce inclusiv la prăbușirea regimului Vladimir Putin este sistemul SWIFT.

SWIFT, sau Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, e un sistem prin care ar putea fi deconectate băncile ruse de la piața globală. Acest lucru ar fi un cataclism economic pentru Moscova cu efecte majore nu doar asupra oligarhilor ruși, dar și asupra întregii societăți ruse, care se confruntă și așa cu probleme mari.

Dan Dungaciu a vorbit despre un scenariu în care Rusia este decuplată de la sistemul SWIFT, scenariu care e tot mai des înaintat ca urmare a agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Analistul consideră că o asemenea decizie ar fi „nucleara economică” împotriva Federației Ruse. În acest context el a amintit că „exportul de petrol și PIB-ul Iranului s-au prăbușit” după această decizie.

„Gândiți-vă că tranzacțiile ruse se fac în dolari. Vorbim de petrol, de gaze. Asta ar însemna (n.a. - deconectarea de la sistemul SWIFT) o prăbușire pe termen scurt a Federației Ruse. Se vor întâmpla două lucruri”, preconizează Dan Dungaciu.

 

Regimul Putin s-ar putea prăbuși rapid. Dar oare vrea Occidentul să se întoarcă la anii 1990, cu o Rusie infinit mai anti-occidentală?

 

1. „Prăbușirea sau intrarea în criză a Rusiei va fi greu de gestionat iar Vladimir Putin nu are suportul populației pentru invadarea Ucrainei. Dacă acest regim se prăbușește, - bun sau rău el este stabil -, ne întoarcem în anii 1990. Adică după 30 de ani o luăm de la capăt. 

Din nou Vestul va fi obligat să stabilizeze un regim care deține armament nuclear, din nou va fi grija ca Rusia să nu facă vreo nebunie. Ne-am întoarce la anii 1990 cu diferența majoră că astăzi rușii sunt incomparabil mai anti-occidentali decât erau în anii '90. Ridicăm o problemă de care nimeni nu are nevoie. E ultimul lucru pe care americanii și-l doresc azi când agenda lor principală se află în Indo-Pacific”.

 

Vrea oare Vestul să arunce Rusia în brațele Chinei? Dungaciu: Rusia se teme de China

 

2. „Dacă demantelăm Federația Rusă cine garantează că ea nu se va arunca în brațele Chinei? E exact ceea ce Occidentul vrea să evite. Oricât am critica Nord Stream, pachetul Nord Stream 1 și 2 conectează Rusia de Occident. Cu sacrificii mari, e adevărat. Dar imaginați-vă dacă aceste conducte nu existau și ar fi fost legată Rusia de China.

În această mare confruntare a Americii cu China, oricât ar părea de cinic, Nord Stream 1 și 2 sunt de mare ajutor. Ele țin Rusia mai aproape de spațiul Occidental. Cu costuri mari asumate pentru că așa se întâmplă în viața și politica internațională care nu e un sport pentru domnișoare. Va exista mereu un câștigător și perdant, dar în perspectiva mare asupra lumii, Nord Stream 1 și 2 țin Rusia ancorată de spațiul Occidental.

Rusia nu vrea să se ducă în brațele Chinei. Ea se teme de China, și o face pe bună dreptate. Deoarece se teme și de China și de SUA, Rusia ar vrea să joace între ele. Imaginați-vă că în cazul în care China ar domina economic Rusia și ar fi principala ei sursă de export, la un moment dat China ar putea pune chiar presiuni de securitate pe Rusia”, a conchis Dan Dungaciu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel