„Nu cred că adversarii noștri au capacitatea de a atinge cu o precizie atât de mare o țintă aflată la 43 de mile”, a declarat generalul de brigadă John Rafferty, care conduce programul, într-o teleconferință imediat după test.
Sistemul experimental de artilerie (Extended Range Cannon Artillery - ERCA) system), care a lansat proiectilul, constă în obuzierul autopropulsat pe șenile M109A7 Paladin, la care s-a înlocuit țeava de șase metri (6,044 m) lungime cu una de puțin peste nouă metri (9,145 m).
Proiectilul lansat în cadrul testului are două încărcături de propulsie, prima fiind cea originală a muniției de tip Excalibur, iar cea de-a doua este suplimentară, de tipul XM1113.
În martie, US Army s-a apropiat de obiectivul final de 70 km, când două proiectile au ajuns la o distanță 65 km.
În testul din 19 decembrie, au fost trase trei lovituri. Prima a fost scurtă (cu o sută de m) din cauza vitezei mari a vântului la altitudinile înalte, cea de-a doua a avut o defecțiune hardware, dar a treia lovitură a demonstrat că programul se apropie tot mai mult de realizarea echilibrului corect între încărcătura de propulsie, designul proiectilului și alți factori care au un rol important în atingerea unor distanțe mari, a precizat Rafferty.
„Această demonstrație nu reprezintă finalizarea activității”, a declarat reporterilor colonelul Tony Gibbs, managerul de programe al US Army, pentru sisteme de artilerie de luptă. „Este doar un punct de referință în campania noastră continuă de învățare, pe măsură ce lucrăm pentru realinierea supremației SUA în artileria cu tunuri (n.a. clasică). Cu siguranță este un punct important de cunoaștere pentru noi astăzi.”
Fiecare lovitură trasă în timpul evenimentului de sâmbătă avea mici diferențe de aspect și configurație, pentru a identifica modul cel mai bun de a proiecta și pregăti proiectilul, astfel încât să poată absorbi presiunea ridicată a aerului, având în vedere viteza mare de lansare de 1000 de metri pe secundă la ieșirea de pe țeavă, a adăugat Rafferty.
„Ceea ce a fost consecvent a fost configurația propulsorului (n.a - încărcăturii de propulsie). Astfel, avem acea configurație de propulsor, cred că este aproape finalizată, ceea ce este grozav”, a precizat acesta.
În anul următor, „vom lua multe decizii și vom începe să le implementăm, (…) vom finaliza propulsorul și designul proiectilului și vom începe să privim spre producție”. US Army face eforturi în ceea ce privește asigurarea cu materiale și certificările de siguranță, astfel încât sistemul ERCA să poată intra în serviciu în 2023, a concluzionat Rafferty.
Potrivit Defense News, US Army este angajată în creșterea razei de tragere a artileriei pentru a elimina decalajul față de adversari precum Rusia. Tunul ERCA, după operaționalizare, ar trebui să elimine ținte, fără ca acesta să fie expus loviturilor de artilerie ale adversarului.
Comentariul autorului: În domeniul artileriei clasice, bazate pe tunuri care lansează proiectile, excluzând deci sistemele de rachete și cele gen Katiușa (tehnic numite MLRS - Multiple Launch Rocket System), distanțele maxime de tragere variază între 40 și 50 de km, la cele mai performante sisteme.
Excepția este făcută de obuzierul autopropulsat rusesc 2S35 Koalitsiya-SV, calibru 152 mm, a cărui rază de tragere este de 70 km. A intrat în înzestrarea trupelor în anul 2016 și are o masă de 48 – 55 tone. Până în prezent ar fi fost construite doar 12 asemenea obuziere. Totuși, potrivit declarațiilor generalului de brigadă John Rafferty, „Nu cred că adversarii noștri au capacitatea de a atinge cu o precizie atât de mare o țintă aflată la 43 de mile”, sunt semne de întrebare privind existența altor sisteme de artilerie în lume, capabile de performanța tunului american.
Potrivit unei analize a publicată, pe 20 februarie 2019, de Army Technology, cele mai bune 10 sisteme de artilerie autopropulsată, calibru 155 / 152 mm, din lume, ar fi: 2S35 Koalitsiya-SV (Rusia), ARCHER FH 77 BW L52 (BAE Systems – Marea Britanie/SUA), DONAR Artillery Gun Module (Krauss-Maffei Wegmann - Germania), PzH 2000 (Krauss-Maffei Wegmann - Germania), CAESAR (Nexter Systems – Franța), K9 Thunder (Samsung Techwin – Coreea de Sus), NORA-B/52 (Serbia), KRAB (Polonia), ATMOS (Elbit Systems - Israel), Singapore Self Propelled Howitzer 1 (Singapore).
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News