Mai multe state din regiune au contracte în derulare sau deja au primit astfel de sisteme. Inclusiv Polonia sau Estonia.
Un alt stat care a ales K9 și care are Rusia „în coastă” este Norvegia. Iar norvegienii au suplimentat recent comanda, tocmai din cauza amenințărilor venite dinspre Răsărit.
În cursul acestei săptămâni Ministerul Apărării de la Oslo a anunțat că va suplimenta achiziția de obuziera K9 Thunder cu încă 24 de tunuri autopropulsate, ceea ce va ridica numărul obizerelor cumpărate la 52. Estimarea ultimei comenzi se ridică la peste 470 de milioane de euro.
Obuzier autopropulsat sud-coreean de tip K9 Thunder. Foto: Wikimedia Commons
În decembrie 2017, Ministerul Norvegian al Apărării a anunțat că va 24 de obuziere K9 Thunder de 155 mm de la grupul sud-coreean Hanwha Aerospace pentru a înlocui M109A3GN, proiectat în America, amintesc cei de la Opex350. Valoarea contractului, care includea o opțiune pentru încă 24 de obuziere a fost estimată la 215 milioane de dolari.
În 2022, într-un context marcat de tensiuni provocate de războiul din Ucraina, Forsvarsmateriell - Forțele Armate ale Norvegiei - au comandat încă 4 obuziere K9 Thunder.
Pentru Armata norvegiană era esențial să aibă un obuzier șenilat. În 2013 Norvegia anulase de fapt comanda pentru 24 de obuziere pe roți „Archer” de la BAE System Bofors, explicând că acestora din urmă „le lipsește mobilitate”.
În România obuzierele K9 Thunder vor fi varianta K9 Tunetul. Și vor fi „made in Romania”, unde coreenii de la Hanwha tocmai ce vor începe construcția unei fabrici de la zero
K9 Tunetul; Obuzier autopropulsat K9. Photo source: DefenseRomania with courtesy of Hanwha
Hanwha va construi o fabrică în România, lucru confirmat recent și de CEO-ul gigantului coreean. Fabrica va fi amplasată în județul Dâmbovița iar coreenii doresc ca România să devină hub strategic pentru distrubuția de armament în Europa. Nu doar obuziere K9 Thunder, dar și mașini de luptă de ultimă generație Redback, cu care Hanwha va intra în licitația pe care România o va lansa curând.
Hanwha va colabora cu mai multe companii din România iar finalizarea fabricii e așteptată undeva la finalul anului sau începutul anului viitor.
Hanwha Aerospace va livra 54 de unități ale obuzierelor sale K9 și 36 de unități ale vehiculelor de realimentare cu muniție (ARV) K10 începând din 2027. Oferta companiei a devansat sistemele de arme de artilerie PzH5000 ale Germaniei și BMC T-155 ale Turciei.
Programul prevede achiziția a 3 sisteme de obuziere (3 x 18 obuziere de 155 mm + muniție + sprijin logistic). Deci 54 de obuziere K9 Tunetul.
De precizat că la anul trecut DefenseRomania a participat la invitația Hanwha la o întrevedere cu oficialii coreeni la Seul, unde au fost prezentate obuzierele K9 Tunetul - varianta românească și mașina de luptă Redback, un alt produs de ultimă generație al Hanwha.
În cadrul întrevederii cei de la Hanwha Aerospace au reiterat intenția părții coreene de a transforma România într-un hub industrial în Europa iar obuzierele K9 Thunder și mașinile de luptă Redback reprezintă punctul de plecare pentru atingerea acestui deziderat.
Ce înseamnă mai exact hubul industrial? Compania coreeană intenționează să coopereze cu industria românească de apărare prin eforturi de localizare, care includ producția locală, locuri de muncă, transferul de tehnologie și înființarea unei facilități MRO (Maintenance, Repair, and Overhaul).
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News