Potrivit precizărilor acestuia, militarii ruși au atacat aerodromul de salt din regiunea Nikolaev, pregătit de Forțele Aeriene ale Ucrainei pentru desfășurarea temporară a avioanelor de vânătoare F-16. După cum a declarat Lebedev, pe aerodrom se aflau rachete cu bazare aeriană, precum și personal de zbor, inclusiv din străinătate. Rezistența rusă a vorbit despre două sosiri ale rachetelor rusești, precum și despre o detonare secundară ce a urmat loviturii cu rachete.
,,La 12 kilometri de Martynovka, a fost auzită o detonare secundară a muniției din depozite. Nicio aeronavă F-16 nu se afla acolo în momentul executării loviturii. Însă, a existat un depozit cu rachete pentru dotarea aeronavelor în timpul saltului. La Martynovka, armata ucraineană a desfășurat un experiment privind transferul piloților în timpul saltului. F-16 a zburat, iar racheta rusească a sosit. Potrivit datelor preliminare, personalul de zbor al Ucrainei a fost redus cu o cincime”, a declarat Lebedev, citat de agenția de presă rusă Tass.
O altă lovitură a trupelor ruse a fost executată asupra terenului de antrenament Shirokiy Lan din regiunea Nikolaev, fiind vizate locurile de desfășurare a personalului.
,,Încă o sosire la Shirokiy Lan. Acolo se află aproximativ 10.000 de militari ucraineni la pregătire. Deocamdată, nu sunt cunoscute rezultatele atacului”, a menționat Serghei Lebedev.
O adevărată vânătoare de F-16
Comentariul autorului: După confirmarea informațiilor privind dislocarea în Ucraina a primelor 10 avioane de tip F-16, armata rusă a declanșat o adevărată “vânătoare” a acestora.
După cum se știe, compania rusească Fores din Ural a promis acordarea unei recompense în valoare de 15 milioane de ruble (aproximativ 160.000 de euro) pentru doborârea primului avion de vânătoare F-16 în Ucraina.
Deși Ucraina încearcă să țină aeronavele americane departe de linia frontului și să folosească tactici de mascare și de dispersare a acestora, este de așteptat ca, până la urmă, inevitabilul să se producă. Deși este posibil să suporte costuri mari pentru acest lucru, cu certitudine militarii ruși vor reuși să doboare o parte din avioanele de producție occidentală.
Probabil că aceste riscuri au fost asumate de partenerii occidentali ai Ucrainei, care cu certitudine au luat în calcul posibilitatea distrugerii unor aeronave, în special de către apărarea antiaeriană a Rusiei, care, în pofida numeroaselor rateuri înregistrate în conflictul ucrainean, dispune de sisteme de rachete antiaeriene capabile să lupte împotriva avioanelor de vânătoare primite de Forțele Aeriene ale Ucrainei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News