Publicitate
În principal lipsa de muniție e o situație teribil de grea pentru ucraineni, situație care ar deveni imposibilă dacă în următoarea perioadă aliații Ucrainei nu identifică o soluție.
Situația din Avdiivka, oraș încercuit de ruși, la 15 februarie 2024, înainte cu două zile de cădere. Photo source: ISW
Aceasta a fost cea mai importantă victorie simbolică a Rusiei după eşecul contraofensivei Ucrainei din vara anului trecut.
Este posibil ca noul comandant al Armatei ucrainene Oleksandr Sîrskîi să fi acceptat în cele din urmă retragerea trupelor, pentru a evita situația de la Bahmut, unde rezistența inutilă a consumat rezerve importante ale armatei ucrainene.
Cert e că în acest moment rușii atacă pe cinci direcții iar Ucraina a trecut în defensivă.
Ucraina nu are altă soluție și e obligată să ridice fortificații pentru a rezista. Profesorul Valentin Naumescu crede că abia apoi s-ar putea crea premizele unei noi contraofensive ucrainene
Volodimir Zelenski, în timpul vizitei sale în prima linie, la Avdiivka, pe 31 decembrie 2023 / Foto: Oficiul Președintelui
Ucrainenii se pregătesc de o ofensivă majoră a Rusiei preconizată în această primăvară. E posibil ca rușii, încurajați de faptul că Ucraina nu mai dispune de asistență militară importantă din Occident, să forțeze un atac masiv cât mai rapid.
În acest moment ucrainenii construiesc fortificații în așteptarea atacului. Profesorul Valentin Naumescu, expert în relații internaționale, în cadrul podcastului Obiectiv EuroAtlantic difuzat săptămânal pe platformele DefesenseRomania, a subliniat și el importanța ca Ucraina să reziste acestei ofensive ruse.
Acesta consideră că într-un scenariu optimist în care ucrainenii vor rezista și vor reuși ulterior so echilibreze situația pe cele două fronturi principale, ulterior beneficiind de ajutorul Occidentului, forțele de apărare ale Ucrainei să poată relua o nouă contraofensivă undeva în toamna acestui an sau anul viitor.
„Scopul e asumat public, Ucraina trebuie să reziste în această primăvară ofensivei rusești, să se pregătească și deja se construiesc fortificații importante în Ucraina pentru a rezista. Apoi, după ce va reuși să echilibreze situația pe fronturile din Est și Sud se vorbește chiar și de varianta unei noi contraofensive ucrainene cândva în toamnă sau chiar anul viitor. Dar acum prioritatea e ca forțele ucrainene să oprească avansul rușilor și să stăvilească această ofensivă puternică prin construirea de linii de fortificații stratificate”, a punctat profesorul Naumescu care a adăugat că există îngrijorări la Kiev că ridicarea fortificaților e într-o oarecare întârziere.
În ceea ce privește criza privind muniția, Valentin Naumescu spune că „ceea ce poate face UE și înțeleg că ia în considerare chiar în aceste zile e o achiziție la comun de muniție pentru Ucraina, muniție din afara spațiului Uniunii Europene fără să fie precizate exact sursele”.
Urmărește integral podcastul Obiectiv EuroAtlantic, episodul „Există un sindrom al fricii de Putin în Europa? Ucraina nu mai are timp”, dedicat situației de pe front, în care invitat a fost profesorul Valentin Naumescu
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News