Obiectivele României în relația cu Rusia și Ucraina: Inexistența limbii moldovenești, anexarea ilegală a Crimeei și sancțiuni împotriva Rusiei

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina
Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina

România și-a trasat câteva obiective clare în relația cu Ucraina și cu Federația Rusă. Acestea vizează sprijinirea parcursului european și euroatlantic al Ucrainei sau soluționarea pe cale pașnică a conflictului din Donbas, estul Ucrainei.

Obiectivele în relația cu Ucraina și Federația Rusă sunt expuse de către Ministerul Afacerilor Externe, în programul de guvernare depus în Parlament de către Coaliția PNL-PSD-UDMR.

Amintim că după audierea ministrului de externe propus Bogdan Aurescu, audiere care va avea loc azi, votul pentru învestirea Guvernului Ciucă va avea loc mâine, pe 25.11.2021. Votul reprezintă o simplă formalitate în contextul în care noua Coaliție dispune de o majoritate largă în Parlament.

 

România va sprijini parcursul european al Ucrainei, dar și recunoașterea inexistenței așa-zisei limbi moldovenești. Respectarea cu strictețe a nerecunoașterii anexării ilegale a Crimeei de către Rusia și menținerea de sancțiuni împotriva Moscovei sunt și ele obiective ale noului Guvern

 

Revenind la obiectivele pe care noul guvern le-a trasat în relația cu Ucraina și Federația Rusă, România își propune să se focalizeze asupra drepturilor etnicilor români din Ucraina și va urmări „recunoașterea de către autoritățile ucrainene a inexistenței așa-zisei limbi moldovenești”.

Totodată, țara noastră va sprijini parcursul european și euroatlantic al Kievului și va urmări soluționarea pe cale pașnică a conflictului din estul Ucrainei.

Pe de altă parte e important de menționat că țara noastră va respecta strict „regimul de nerecunoaștere a anexării ilegale a Peninsulei Crimeea de către Rusia, precum și menținerea regimului de sancțiuni față de Federația Rusă”.

În relația cu Ucraina se va urmări avansarea cooperării bilaterale prin focalizarea asupra problematicii drepturilor etnicilor români din Ucraina, inclusiv a celor educaționale, pe baza progreselor înregistrate deja, și deschiderea de noi oportunități.

Se va urmări recunoașterea de către autoritățile ucrainene a inexistenței așa-zisei limbi „moldovenești” și implementarea măsurilor subsecvente în sistemul educațional, reluarea activității Comisiei comune în domeniul minorităților și încheierea unui acord în domeniu. Va continua sprijinirea parcursului european și euroatlantic al Ucrainei și a procesului de reformă amplă din statul vecin. De asemenea, România va continua susținerea soluționării pe cale pașnică a conflictului din estul Ucrainei și respectarea strictă a regimului de nerecunoaștere a anexării ilegale a Peninsulei Crimeea de către Rusia, precum și menținerea regimului de sancțiuni față de Federația Rusă”, precizează documentul oficial depus la Parlament și analizat de DefenseRomania.

 

Relația cu Rusia trebuie să fie „pragmatică și predictibilă”. România va urmări soluționarea conflictelor din Vecinătatea Estică

 

În ceea ce privește relația cu Rusia, noul guvern e de părere că aceasta trebuie să fie „pragmatică și predictibilă” și se va baza pe soluționarea conflictelor din Vecinătatea Estică.

România se va angaja totodată să continue demersurile de sprijinire a activității Comisiei comune pentru studierea problemei Tezaurului României evacuat la Moscova în timpul Marelui Război și niciodată restituit de către partea rusă.

„În relația cu Rusia, este necesară în continuare o relație pragmatică şi predictibilă, care depinde în principal de implicarea de o manieră constructivă a Rusiei în soluționarea conflictelor din Vecinătatea Estică, dar și de alte evoluții conexe. Respectarea angajamentelor internaționale și a dreptului internațional rămâne o condiție necesară pentru intensificarea dialogului.

Vor fi continuate demersurile de sprijinire a activității Comisiei comune româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relațiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului României depus la Moscova în perioada Primului Război Mondial”, se arată în programul de guvernare.

CITEȘTE ȘI: Ucraina a aprobat planul de a achiziționa armament din România. Acordul prevede și vânzare de licențe pentru tehnică militară

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel