Oare în România se poate? Polonia interzice fotografierea infrastructurii critice, inclusiv poduri, tuneluri sau trenuri

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Tancuri M1 Abrams ce urmează să fie transportate la centrul de depozitare APS-2 din Polonia, pe 27 iunie 2024, în Powidz, Polonia. Sursa Foto: U.S. Army.
Tancuri M1 Abrams ce urmează să fie transportate la centrul de depozitare APS-2 din Polonia, pe 27 iunie 2024, în Powidz, Polonia. Sursa Foto: U.S. Army.

Cetățenii de pe teritoriul Poloniei trebuie să respecte, de vineri, o interdicție strictă privind fotografierea și filmarea anumitor obiecte considerate parte a infrastructurii critice, cum ar fi podurile, tunelurile sau trenurile.

Polonia  dorește să se protejeze mai bine împotriva activităților de spionaj sau/și de sabotaj ale serviciilor de informații străine și interzice fotografierea obiectivelor de infrastructură critică.

Strict vorbind, interdicția este în vigoare de trei ani, dar nu a fost încă posibilă punerea ei în practică.

Interdicția rezultă dintr-un amendament la Legea privind apărarea patriei și lupta împotriva spionajului. Potrivit oficialilor, noul standard servește la „o protecție mai puternică a infrastructurii critice față de observatorii externi, având în vedere situația internațională instabilă”.

Astfel că, dacă cineva este surprins făcând fotografii sau videoclipuri ale obiectelor selectate, trebuie să se aștepte la o sancțiune serioasă de minim 5.000 de zloți (peste 5 mii de lei), chiar dacă o face din neglijență sau din întâmplare. Vinovatul riscă o amendă de până la 20.000 de zloți (peste 20 de mii de lei) sau închisoare de la 5 la 30 de zile. În plus, sancțiunea poate include și confiscarea dispozitivului folosit.

Obiectivele care nu pot fi fotografiate vor fi marcate foarte clar cu un semn. Aproximativ 25.000 de obiective de infrastructură critică vor fi marcate corespunzător, relatează publicația Onet.

Prin urmare, este interzisă fotografierea sau să filmarea unor facilități precum: instalații militare, secții de poliție, poduri, tuneluri, viaducte, facilități feroviare și trenuri, aeroporturi, porturi, facilități energetice, facilități de comunicații, clădiri ale administrației publice (de exemplu, ministere, oficii voievodate/prefecturi, tribunale), clădiri ale Băncii Naționale a Poloniei și ale Băncii Naționale Economice și chiar oficii poștale.

Potrivit serverului Defence24,  noua măsură în practică înseamnă că nu se vor putea face fotografii turistice sau videoclipuri pe pod cu apusul în fundal.

 

Cineaștii sunt exceptați

 

Cu toate acestea, interdicția se aplică numai dacă clădirea sau obiectul în mișcare (trenul) este marcat în mod clar și vizibil cu un semn care avertizează asupra acestei restricții. Cu toate acestea, regulamentul prevede unele excepții, de exemplu pentru cineaști sau fotografi profesioniști.

De asemenea, interdicția nu se aplică operațiunilor de salvare a pompierilor, lucrărilor geodezice, înregistrărilor conferințelor de presă, interviurilor media sau semnărilor de contracte importante cu delegații străine. În aceste cazuri, este posibil să se facă fotografii și înregistrări chiar dacă locul este marcat cu un semn de interdicție.

 

România încă nu are o nouă legislație în domeniul apărării naționale

 

România nu are astfel de prevederi și sperăm că vor fi introduse în noua legislație.

Atât Legea apărării naționale nr. 45/1994, cât Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare nu prevăd nicio mențiune privind obiectivele de infrastructură critică ale României, iar noua legislație încă întârzie.

Trebuie menționat că, după invazia rusă din Ucraina din februarie 2022, MApN a inițiat o nouă legislație privind apărarea națională, precum și pentru pregătirea populației pentru apărare. ”Întregul traseu de avizarea fost reluat, în 2025, de la zero. Schimbarea Guvernului, în decembrie 2024, a dus la nevoia aprobării actelor de către noii miniștri în funcție”, nota Europa Liberă.

 

Oare în România se poate?

Rămâne de văzut când vor fi adoptate noile legi privind apărarea națională, precum și pentru pregătirea populației. Se pare că piedicile vor atât birocratice - pe traseul de avizare de la nivelul ministerelor - cât și politice, odată cu procesul de aprobare în Parlament.

Amintim aici ”epopea” Legilor care reglementează angajarea dronelor care violează teritoriul național.

Legea anti-dronă dă unde verde Armatei României să doboare Shahedurile rusești de pe teritoriul țării, dar partidele-portavoce ale propagandei sovietice au votat împotrivă, folosind ca argument FALS că noua legislație dă dreptul Armatei să tragă în populație. După luni de zile de tergiversări și contestații, inclusiv la CCR, Legea a fost în fârșit promulgată și intră în vigoare.

Dacă noile legi privind apărarea națională și pentru pregătirea populației vor avea prevederi similare cu cele din Polonia, e de așteptat ca acestea să fie atacate cu noi dezinformări.

E foarte probabil ca astfel de măsuri de tipul interzicerii fotografierii infrastructurii critice să fie folosite de suveraniștii „vopsiți”, ca pretext pentru a alimenta retorici anti-stat precum: „încălcarea libertății de exprimare”, ”limitarea circulației”, ” stat polițienesc”. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel