,,NATO îşi va continua misiunea de instruire, consiliere şi asistenţă pentru forţele de securitate afgane. Ne menţinem de asemenea angajamentul de finanţare a acestora până în 2024'', a afirmat Lungescu, potrivit Agerpres.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a ţinut legătura cu Statele Unite şi ceilalţi aliaţi, se mai arată în declaraţie.
Stoltenberg avertizase deja despre retragerea militară prematură, avertizând că Afganistanul ar putea redeveni o platformă pentru teroriştii internaţionali care atacă ţări occidentale.
Secretarul american interimar al apărării, Christopher Miller, a anunţat marţi că din Irak şi Afganistan vor fi retraşi câte 2.500 de soldaţi. Conform presei americane, în prezent Statele Unite au circa 4.500 de militari în Afganistan şi 3.000 în Irak.
Preşedintele Donald Trump a promis încetarea angajamentelor împovărătoare în străinătate şi a implicării SUA în aşa-numite 'războaie fără sfârşit'. Forţele americane sunt prezente în Afganistan din 2001, când au invadat ţara în urma atacurilor de la 11 septembrie. NATO şi-a asumat conducerea eforturilor internaţionale de securitate în Afganistan din 2003.
Anul acesta, Washingtonul a ajuns la un acord cu talibanii privind retragerea cu anumite condiţii a militarilor americani în 2021, după 19 ani de război.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News