Cei 37 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni - 24) sunt state dezvoltate, deţinând peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe, potrivit site-ului oficial al MAE.
OCDE este un for interguvernamental care are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum şi la nivel global.
OCDE menționează progresele pe care România, Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croaţia şi Peru le-au făcut, state care au depus și cereri de aderare.
În următoarea etapă vor fi dezvoltate foi de parcurs individuale pentru fiecare stat în parte.
Decizia a fost confirmată de președintele Klaus Iohannis, printr-o postare pe o rețea de socializare.
România a fost invitată să înceapă discuțiile pentru aderarea la OCDE. Luca Niculescu: E o zi mare - un obiectiv de politică externă setat încă din 2004
Luca Niculescu, ambasadorul român la Paris, unde OCDE are și sediu, a salutat decizia pe care o consideră una deosebit de importantă.
„O zi mare. România a fost invitată azi să înceapă discuțiile de aderare la OCDE. După NATO și UE, intrarea în OCDE va reprezenta încă o ancoră de stabilitate și prosperitate pentru România. Pentru că OCDE nu este doar clubul tarilor care dețin 70 % din producția și comerțul globale și 90 % din nivelul mondial al investițiilor directe. Este asocierea unor țări care împărtășesc aceleași valori și principii, care cred în democrație, stat de drept, drepturile omului, care au o economie de piață deschisa și transparentă.
Sediul OCDE este la Paris iar aderarea la această organizație se află pe agenda de politică externă din 2004, candidatura României fiind înnoită în mai multe rânduri. Încă de la începutul mandatului meu, inceperea negocierilor de aderare la OCDE a fost printre principalele obiective”, transmite înaltul diplomat român pe pagina personală de Facebook.
„Au fost zeci de delegații și sute de întâlniri cu reprezentanții OCDE și cu cei ai statelor membre (38, în clipa de față) pentru a pleda cauza României. Toate instituțiile României au promovat acest demers.
Președintele României și colegii din Administrația Prezidențială, Guvernul (și toate guvernele care s-au succedat), reprezentanții Parlamentului, ai patronatelor, ai sindicatelor, ai societății civile. A fost chiar un «obiectiv de țară».Mulțumesc conducerii și colegilor din MAE pentru tot sprijinul din acești ani. Mulți diplomați au sau au avut aderarea la OCDE pe agenda lor. Și un mulțumesc special pentru colegii din ambasadă și pentru colegele care s-au ocupat de acest dosar în ultimii ani. Alina Huszar, Doina Căjvăneanu și Gabriela Buțu sunt exemple de inteligență diplomatică, tenacitate, rafinament și dăruire. Astăzi, după cum spuneam, e o zi mare.
Și e și începutul unui nou drum. În curând vor începe discuțiile pentru aderare, un proces în care vor fi implicate practic toate instituțiile statului român. România participă deja la multe comitete OCDE și a aderat la multe instrumente juridice iar perioada următoare va aduce o colaborare tot mai strânsă cu organizația. Până când va veni o zi – cât mai apropiata, sper – în care țara noastră vă deveni membră cu drepturi depline a uneia dintre cele mai importante organizații din lume”, a conchis Luca Niculescu, ambasadorul României la Paris.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News