Includerea rachetelor Joint Air-to-Surface Standoff Missiles (JASSM) într-un pachet de arme este de așteptat să fie anunțată în această toamnă, au precizat trei surse consultate de agenţia Reuters, deși o decizie finală nu a fost luată. Sursele au refuzat să fie numite deoarece nu sunt autorizate să discute acest subiect.
Trimiterea JASSM în Ucraina ar putea transforma semnificativ peisajul strategic al conflictului, punând o mai mare parte din teritoriul Rusiei în raza de acțiune a acestor rachete ghidate cu precizie. Acest lucru fiind o preocupare importantă a administrației Biden, au declarat oficialii.
Analiștii militari au sugerat că introducerea JASSM - care au o amprentă radar scăzută și pot lovi la o distanţă mult mai mare decât majoritatea celorlalte rachete aflate în inventarul actual al Ucrainei - ar putea împinge centrele de pregătire și depozitele de aprovizionare rusești la sute de kilometri de linia frontului.
Acest lucru ar complica grav capacitatea Rusiei de a-și susține operațiunile ofensive și ar putea oferi Ucrainei un avantaj strategic.
Lansarea lor din puncte apropiate de granița de nord a Ucrainei cu Rusia le-ar putea permite să lovească instalații militare aflate în apropiere de orașele ruse Voronej și Briansk. În sud, lansarea lor în apropierea liniei frontului ar putea permite atacuri asupra aerodromurilor sau instalațiilor navale din Crimeea.
Până în prezent, JASSM a fost integrat doar pe aeronave proiectate de SUA. Ucraina va opera în cele din urmă câteva zeci de avioane F-16, fiecare dintre acestea putând transporta două rachete de croazieră de acest tip.
Unul dintre oficialii americani a declarat că au existat eforturi pentru a face racheta să fie operabilă chiar și cu avioanele de luptă ne-occidentale din inventarul Ucrainei, aspect care nu a fost menționat anterior. Deși oficialul nu a oferit detalii suplimentare cu privire la avioanele din inventarul Ucrainei cu care JASSM ar putea fi utilizată, aceasta operează avioane MiG-29, Su-24 și Su-27 din era sovietică.
Politico a relatat luna trecută că administrația Biden era „deschisă” să ofere Ucrainei rachete JASSM.
Nevoia Ucrainei de mai multe arme și de armament mai puternic este în creștere pe măsură ce continuă să se confrunte cu o presiune intensă din partea forțelor ruse de-a lungul frontulu estic.
DefenseRomania a scris în urmă cu câteva zile, citând surse mass-media occidentale, ca Washingtonul ia în considerare transferul de rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune către Ucraina, ceea ce ar spori semnificativ eficiența avioanelor de luptă F-16 ale Ucrainei.
Dacă SUA decide să transfere rachete JASSM Ucrainei, aceasta va extinde semnificativ capacitățile avioanelor F-16 deja furnizate, precum și ale avioanelor care vor fi livrate Ucrainei în viitor.
Aceste avioane nu numai că vor lupta împotriva numărului mare de avioane rusești, dar și vor consolida apărarea aeriană în timpul atacurilor masive cu rachete, dar vor efectua, de asemenea, în mod sigur, atacuri devastatoare asupra țintelor inamice aflate la sol.
Forțele Aeriene Ucrainene au demonstrat în mod repetat eficacitatea utilizării unor astfel de rachete de croazieră lansate din aer. Rachetele Storm Shadow furnizate de Marea Britanie au distrus nave ale Flotei ruse din Marea Neagră și chiar posturi de comandă.
Ucraina are o nevoie urgentă de rachete de croazieră JASSM, deoarece acestea îi vor permite să maximizeze siguranța piloților ucraineni care au fost deja instruiți pe aeronavele occidentale și să minimizeze riscurile pentru F-16 în sine.
Disponibilitatea acestor rachete va crește semnificativ eficacitatea operațiunilor de luptă și va permite distrugerea unor ținte strategice importante de la o distanță sigură, fără a zbura în zona de operare a apărării aeriene ruse.
AGM-158 JASSM este o rachetă americană de croazieră aer-sol de înaltă precizie, proiectată pentru a distruge ținte importante, foarte protejate, de la o distanță sigură, dincolo de raza de acțiune a sistemelor de apărare aeriană inamice.
Scopul său principal este de a oferi capacitatea de a lansa lovituri devastatoare asupra țintelor critice, rămânând în același timp inaccesibilă pentru apărarea aeriană inamică.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News