O veste mare: Olanda va transfera României definitiv 18 avioane de luptă F-16. Ajungem la patru escadrile de F-16

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Avione de luptă de tip F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române. Photo source: Baza 86 Aeriană Borcea
Avione de luptă de tip F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române. Photo source: Baza 86 Aeriană Borcea

Olanda e una din cele mai implicate țări europene atât în sprijinirea Ucrainei în fața agresiunii ruse, cât și în întărirea Flancului Estic și implicit dezvoltarea Armatei României. Iar acest lucru e confirmat, dacă mai era cazul, de transferul către România a cel puțin 18 avioane de luptă F-16. Cu alte cuvinte primim avioane care ar putea forma o nouă escadrilă iar obiectivul Olandei e de a întări capacitățile Forțelor Aeriene Române, precum și continuarea pregătirii în țara noastră a piloților ucraineni de F-16.

Partenerii noștri olandezi sunt foarte prezenți pe Flancul Estic, nu doar în zona baltică unde sunt parte a Grupului de Luptă al NATO din Lituania unde Germania e națiune cadru, ci și în România. Imediat după invadarea Ucrainei, Armata Țărilor de Jos (Olanda) a participat cu efective și în România în cadrul Grupului de Luptă de aici condus de Franța și continuă să pună umărul la modernizarea forțelor armate române.

Mai mult, Olanda a transferat în România, Centrul de Pregătire pentru F-16 din SUA, într-un timp record. Așa se face că azi în țara noastră există singurul centru de pregătire pentru F-16 din Europa, unde deja primul lot de piloți români au absolvit programul, în prezent existând un alt lot format atât din piloți români cât și ucraineni, lucru confirmat de Ministerul Apărării Naționale (MApN).

2. F-16 oland... (f-16-olanda-romania-fetesti-borcea_13772400.jpg)

F-16 olandez la Baza 86 Aeriană Borcea, parte a Centrului de instruire din România. Photo source: ROAF

Practic, centrul din România a fost transferat din Tucson, Arizona, Statele Unite ale Americii de către partea olandeză. România asigură logistica, iar cei de la Lockheed Martin instructajul.

Olandezii au dislocat la Baza 86 Aeriană Borcea și 18 avioane F-16 Fighting Falcon, folosite în cadrul Centrului de Pregătire. 

Iar acum, o veste cu adevărat mare. 

Din informațiile obținute din surse ale DefenseRomania, Olanda va transfera definitiv avioanele din Centru de Pregătire, României. Ele vor continua să fie parte a programului de trecere pe F-16. 

Detaliile exacte ale transferului în România nu sunt cunoscute deocamdată și fac obiectul unor negocieri între cele două țări. Dar transferul va avea loc undeva în acest an.

Mai mult, România și Olanda au semnat o scrisoare de intenție anul trecut care a deschis calea acestui transfer.

Obiectivul partenerilor olandezi este de a dezvolta capacitatea aviației militare a României și, în același timp, de a sprijini Ucraina în pregătirea piloților de luptă ucraineni pe F-16.

 

Practic România are trei escadrile de F-16 iar avioanele pe care le va transfera Olanda ar putea forma una de pregătire

 

3. Sursă foto... (f-16-romania-puma_46894300.jpg)

Sursă foto: Alexandru Aioanei, Baza 71 Aeriană

Odată cu transferul pe care îl efectuează partea olandeză, cu escadrila care va fi folosită pentru Centrul de Pregătire formată din F-urile olandeze, România va deține patru escadrile.

În prezent există operațională Escadrila 53 Vânătoare dislocată la Borcea, la Baza 86 Aeriană, formată din 17 avioane F-16 achiziționate în urmă cu mai mulți ani din Portugalia. Alte două escadrile sunt în formare în baza unui contract în derulare cu Norvegia, de unde România a achiziționat încă 32 de avioane.

Au fost livrate 16 avioane și astfel s-a format a doua escadrilă, Escadrila 48, care e dislocată la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii, urmând ca anul acesta să fie livrate și ultimele 16 avioane care vor forma cea de-a treia escadrilă.

Cele 32 de avioane au fost achiziționate la un preț foarte bune de 388 de milioane de euro, pentru a asigura tranziția către F-35.

Sunt versiunea F-16 AM/BM în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic.

CITEȘTE ȘI: Două escadrile „vecine”: De ce baza celei de-a treia escadrile de F-16 a României va fi la Kogălniceanu, la doar 90 de km de cea de-a doua?

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel