Astfel, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Apărării Naționale (MApN) către DefenseRomania, în marja vizitei oficiale efectuate la Haga, ministrul Angel Tîlvăr a semnat joi, 12 decembrie, împreună cu omologul olandez, Ruben Brekelmans, o scrisoare de intenție care reafirmă angajamentul celor două state de a consolida și extinde pe viitor colaborarea în cadrul Centrului European de Instruire F-16 din România.
Documentul semnat reflectă determinarea comună a României și a Regatului Țărilor de Jos de a sprijini instruirea piloților din state aliate și partenere în cadrul acestui centru modern, care utilizează cele 18 aeronave F-16 furnizate de partea olandeză.
Avion de luptă de tip F-16 Fighting Falcon aflat în dotarea Forțelor Aeriene Române, pe Baza 86 Borcea. Foto: DefenseRomania
„Prin acest parteneriat, demonstrăm încă o dată că investițiile în apărare sunt esențiale pentru securitatea regiunii Mării Negre. Eforturile comune ale României, Regatului Țărilor de Jos și sprijinul companiei Lockheed Martin reprezintă un exemplu concret de colaborare pentru întărirea capacităților de apărare.
La peste un an de la operaționalizarea Centrului, rezultatele sunt clare: atât piloții români, cât și cei ucraineni beneficiază de un program de pregătire avansat. Vom continua să extindem aceste activități, contribuind direct la securitatea spațiului aerian național și aliat”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.
Centru de pregătire pentru piloți de F-16 din România a fost ridicat în timp record. Prima serie de piloți români a terminat pregătirea, iar în prezent se antrenează aici și ucrainenii
Înființarea Centrului European de Instruire F-16 reflectă angajamentul României de a oferi un mediu de pregătire la cele mai înalte standarde, cu acces la resurse tehnice și expertiză de ultimă generație. Centrul este destinat în principal pregătirii piloților români, dar oferă oportunități de pregătire și pentru piloți din state aliate și partenere, precum și pentru instruirea personalului tehnic.
Prima serie de piloți români a finalizat cu succes programul de instruire în luna iulie a acestui an, iar patru piloți ucraineni se află în prezent în pregătire în cadrul Centrului. Prin această inițiativă, România contribuie activ la consolidarea securității regionale și la dezvoltarea unui parteneriat durabil în domeniul apărării.
Foto: Baza 86 Aeriană Borcea
Norocul României l-a reprezentat Olanda și achiziția batavilor de avioane de generația a V-a de tip F-35 Lightning II.
Practic, centrul din România a fost transferat din Tucson, Arizona, Statele Unite ale Americii de către partea olandeză.
Pentru România centrul de pregătire pentru F-16 e o adevărată mină de aur în contextul în care au fost achiziționate recent 32 de avioane F-16 din Norvegia care ajung în cascadă până la finalul anului viitor, fiind astfel nevoie majoră de piloți. Avioanele vor forma două noi escadrile ce se vor alătura primei escadrile de F-16 formată din 17 avioane achiziționate din Portugalia. Cele trei escadrile vor asigura tranziția către F-35, contract semnat anul acesta.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News