Slovenia continuă să trimită o cantitate mare de ajutor militar Ucrainei. Mari în comparație cu dimensiunea propriei armate și a statului. Până acum și-au golit depozitele de tehnologie antică și au trimis în Ucraina tancuri T-55 modernizate și M-84, obuziere de 105 mm și vehicule blindate M80A, dar acum situația s-a schimbat.
Potrivit presei slovene, guvernul a trimis în secret 20 de vehicule blindate Valuk înarmate cu mitraliere de 12,7 mm și lansatoare de grenade de 40 mm în Ucraina în această săptămână.
Acestea sunt vehicule vechi de 24 de ani, care sunt cele mai noi vehicule pe care Slovenia le-a trimis în Ucraina. Vorbim de vehicule blindate 6x6 care sunt fabricate în Slovenia sub licență de la compania austriacă Steyr Daimler Puch, care produce vehiculul blindat Pandur.
Armata slovenă deține 85 de vehicule blindate Valuk, iar presa slovenă susține că întreaga operațiune a durat câteva luni, deoarece vehiculele trebuiau mai întâi pregătite și întreținute, iar apoi a trebuit organizat transportul.
Vehiculele au fost apoi transferate, cel mai probabil cu un avion de transport C17, în mai multe tururi în Slovacia sau Polonia, de unde au fost apoi trimise în Ucraina. Slovenii susțin că ucrainenii vor folosi aceste vehicule în ofensiva viitoare.
Potrivit informațiilor disponibile, Slovenia a trimis în Ucraina 35 de vehicule blindate M80 A, 28 de tancuri T-55S, 16 obuziere de 105 mm și 20 de vehicule Humvee.
S-au purtat negocieri și cu Germania privind trimiterea tancurilor M-84, dar acest lucru nu s-a realizat.
La schimb, Slovenia a primit vehicule de luptă ale infanteriei de producție germană de tip Marder și un transportor blindat Fuchs tip 6x6 din Germania, precum și camioane noi și încă se așteaptă un ajutor militar de la SUA.
Spre deosebire de Slovenia, România nu a făcut niciun anunț privind livrarea de vehicule blindate sau tancuri vechi în Ucraina, mai ales că România deține aproximativ 50 de tancuri T-55, care urmează a fi înlocuite, în următorii ani, cu tancurile americane M1 Abrams. Cu toate acestea, țara noastră este un hub important pentru transportul de tehnică militară sau carburanți.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News