O țară clientă fidelă a armamentului rusesc vrea să se reorienteze: Tancul chinezesc VT-4 a câștigat în fața tancului rusesc T-90

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Tancul de luptă principal chinezesc VT-4 și-a dovedit cu succes performanțele în timpul unor teste efectuate în Algeria. În timpul evaluărilor riguroase, tancul a trecut cu brio testele de tragere de la mare distanță, cu o rată de succes de 100%. Acesta s-a dovedit a fi rezistent parcurgând continuu 500 de kilometri. De asemenea, și-a demonstrat capacitatea de a trage eficient în diverse condiții. 

Această performanță de care a dat dovadă blindatul chinezesc nu a trecut neobservată de forțele armate algeriene. Algeria, un utilizator important de tancuri ruseşti T-90, depinde foarte mult blindatele produse de Rusia, potrivit ArmyRecognition.

Cu toate acestea, din cauza diferitelor circumstanțe, inclusiv a vânzărilor întârziate din partea Rusiei, începând cu februarie 2022, flota de tancuri T-90 a Algeriei a avut de suferit.

Rapoartele indică faptul că Rusia se străduiește de peste doi ani să onoreze comenzile Algeriei pentru mai multe loturi de tancuri T-90. Tancurile destinate inițial exportului au fost redirecționate pentru a consolida armata rusă începând cu 2022. Având în vedere embargoul ONU asupra armelor impus Coreei de Nord și producție slabă a tancului Chonma 2, Algeria a constatat că industria chineză de apărare este singura sursă viabilă de tancuri de luptă.

China continuă să dezvolte și să producă o varietate de clase de tancuri, fiind în prezent în producție cinci variante diferite. Printre acestea se numără Type 96, care a fost vândut Sudanului, un aliat strategic apropiat al Algeriei, și derivate ale Type 59, care au ajuns în Irak. În special, Type 99A reprezintă elita forțelor terestre ale Chinei. 

Tancul VT-4, care împărtășește mai multe caracteristici tehnologice și de proiectare cu tancul ușor VT-5, a intrat în dotarea armatei chineze la sfârșitul anilor 2010. VT-4 a fost dezvoltat special pentru piața de export și a fost achiziționat de țări precum Thailanda, Pakistan și, în număr mai mic, Nigeria. 

Rapoartele din Pakistan evidențiază performanțele superioare ale VT-4 în comparație cu T-80-urile din Ucraina. De asemenea, se așteaptă ca VT-4 să aibă avantaje semnificative față de tancurile T-90 din India.

Pentru Algeria, VT-4 reprezintă o opțiune convingătoare pentru modernizarea unităților sale de tancuri și reducerea dependenței de blindatele rusești, în special având în vedere limitările actuale ale Rusiei ca furnizor de încredere.

Intrarea pe piața algeriană, poziționează industria chineză în mod favorabil pentru a-și promova noua generație de tancuri de luptă principale. Inițial, s-a anticipat că Rusia va prezenta armatei algeriene succesorul său la T-90, mult amânatul T-14 Armata. 

Tancul VT-4 este deosebit de agil, dispunând de un motor diesel de 1.300 CP care asigură un raport putere/greutate ridicat. 

Acest tanc, similar cu modelele rusești, dar spre deosebire de omologii săi americani și germani, utilizează un încărcător automat. Această alegere de proiectare îi reduce semnificativ greutatea și permite un echipaj de doar trei persoane, în loc de patru ca de obicei. Acesta utilizează un tun principal de 125 mm - același calibru care se găsește pe tancurile rusești și nord-coreene - în timp ce tancurile occidentale, japoneze și sud-coreene utilizează de obicei tunuri de 120 mm. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel