O soluție inteligentă pentru Ucraina: Integrarea rachetelor americane AIM-7 Sparrow pe sisteme Buk. Hawk, aflate și în dotarea României, sunt și ele o opțiune

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sistem de apărare antiaeriană Hawk, aflat în dotarea Armatei României. Photo: Forțele Aeriene Române
Sistem de apărare antiaeriană Hawk, aflat în dotarea Armatei României. Photo: Forțele Aeriene Române

Sprijinirea Ucrainei de către aliați, în contextul unui război ce se prefigurează a fi de lungă durată, e crucială pentru rezistența forțelor armate ucrainene de apărare în fața invadatorului rus. Diferite situații de ordin politic intern în statele aliate, arată dinamica pe care o poate cunoaște acest sprijin militar, logistic și umanitar acordat Ucrainei.

Situația politică din Slovacia, unde un partid pro-rus a câștigat alegerile suspendând ajutorul militar acordat Ucrainei, coroborat cu situația politică din Ungaria sau blocarea ajutorului în Congresul american, riscă să pună probleme mari Ucrainei, în timp ce la Moscova regimul totalitar condus de Vladimir Putin își continuă războiul de cucerire și de exterminare declanșat pe scară largă la 24 februarie 2022. 

Tot acest context politic dinamic ar putea avea repercusiuni negative pe frontul din Ucraina. Ucrainenii rezistă de aproape 20 de luni în fața tăvălugului rus și a unui război provocat de Rusia pentru care Ucraina nu e decât prima piesă dintr-un puzzle prin care Rusia urmărește recucerirea militară a fostei zone de influență sovietică. 

Căderea Ucrainei ar însemna continuarea în viitor a războiului de către Rusia în Europa de Est, un scenariu care ar trebui să dea frisoane nu doar statelor NATO din regiune, dar mai ales Republicii Moldova sau Georgiei. Tocmai din acest motiv sprijinirea Ucrainei de către aliați e crucială.

Sistemele de apărare antiaeriană donate de aliați au jucat un rol esențial în contracararea loviturilor pe care ocupantul rus le-a realizat împotriva obiectivelor civile în Ucraina, inclusiv obiectivelor strategice energetice în contextul iernii anului trecut. E de așteptat ca această tactică, care urmărește atingerea unor obiective politice prin distrugerea moralului populației să fie reluată în cursul acestei ierni. Situația de la Gurile Dunării și atacurile intense și masive în imediata apropiere a granițelor României e un alt argument al importanței acestor sisteme de apărare.

Pentru autoritățile de la Kiev toate statele partenere care oferă asistență Ucrainei sunt extrem de importante, indiferent de posibilitățile militare pe care acestea le au. Vizita pe care președintele Volodimir Zelenski o va face în România săptămâna viitoare se înscrie în același tipar. O vizită efectuată exclusiv în România, care nu face parte dintr-un turneu. În pofida faptului că ajutorul militar acordat de România Ucrainei e secretizat de București, vizita președintelui Zelenski denotă recunoștința Ucrainei pentru susținerea acesteia. Pe lângă factorul militar, România a acordat un ajutor umanitar masiv iar rolul Bucureștiului în rezistența Ucrainei e crucial și din perspectiva faptului că România e principala rută de export, o schimbare a poziției fiind catastrofală pentru Kiev.

 

O soluție inteligentă pentru Ucraina: Rachete americane AIM-7 Sparrow integrate pe sisteme sovietice Buk. Sistemele Hawk sau Kub, aflate și în dotarea României, pot fi și ele o soluție

 

2. Sistem de ... (buk-m1_47999100.jpg)

Sistem de apărare antiaeriană de tip Buk-M1. Photo credit: DEFENSE EXPRESS

Aliații au donat Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană de diferite tipuri, de la Patriot la NASAMS,  Iris-T sau Avenger și Gepard. 

Slovacia a donat și ea sisteme sovietice S-300, aflate și în dotarea Bulgariei sau Greciei. Atena ar putea fi tentată să le ofere și ea cu condiția ca acestea să fie înlocuite de sisteme moderne, precum Patriot.

Situația internă politică de multe ori blochează livrarea de sisteme de apărare antiaeriene atât de necesare pentru Ucraina.

O soluție inteligentă și rapidă, sugerată și de publicația Defense Express la începutul anului, ar fi consolidarea potențialului de apărare antiaeriană a Ucrainei prin integrarea pe sistemele Buk-M1 a rachetelor americane AIM-7 Sparrow, ceea ce ar extinde semnificativ capacitate de apărare a Ucrainei. 

Integrarea rachetelor occidentale pe platforme și complexe sovietice poate fi o soluție în fața unui deficit tot mai mare de muniție, mai ales în contextul în care rachetele AIM-7 sunt disponibile în cantități mari în statele aliate. Astfel de rachete sunt capabile să angajeze cu succes ținte la o distanță de până la 19 kilometri și la o altitudine de până la 15 kilometri. 

Aceeași soluție de integrare a rachetelor occidentale poate fi identificată și pe alte sisteme precum Strela-10 sovietice, dar și pe cele occidentale Hawk. Sistemele Hawk se află și în dotarea Armatei României și sunt integrate cu sisteme de tip Patriot modernizate.

Există totodată numeroase sisteme antiaeriene sovietice aflate în posesia statelor aliate, precum Buk-M1, Osa sau Kub. Kub sunt și în dotarea României și, odată cu viitoarea lor înlocuire în cadrul programului SHORAD/VSHORAD pot reprezenta o opțiune în viitor pentru ucraineni.

Sunt însă alte state care au în depozite numeroase sisteme care pot fi operate rapid de ucraineni, spre exemplu Finlanda, care deține un număr mare de sisteme Buk-M1 și care, odată cu aderarea la NATO și procesul de modernizare al Armatei, ar putea decide transferul lor în Ucraina. 

E nevoie însă de decizie politică și de înțelegerea faptului că războiul de cucerire declanșat de Rusia împotriva Ucrainei nu se limitează doar la Ucraina ci imperialismul rus vizează recucerirea, inclusiv militară, a sferelor de influență din perioada sovietică.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel