O solicitare a Ucrainei care aproape a şocat mediul politic european: Germania, rugată să transfere 30% din activele sale militare către armata ucraineană

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Militar din Armata germană / Foto: Bundeswehr, Jane Schmidt
Militar din Armata germană / Foto: Bundeswehr, Jane Schmidt

Făcând un pas îndrăzneț care a făcut vâlvă în spațiul geopolitic european, Andrii Melnik, reprezentantul permanent al Ucrainei la Organizația Națiunilor Unite și fost ambasador în Germania, l-a îndemnat pe viitorul cancelar al Germaniei, Friedrich Merz, să aloce 30 % din aviația militară și din mijloacele terestre ale Bundeswehr către forțele armate ale Ucrainei.

Această dorință surprinzătoare, formulată în contextul în care Merz urmează să conducă un nou guvern de coaliție format din Uniunea Creștin-Democrată (CDU), Uniunea Creștin-Socială (CSU) și Partidul Social-Democrat [SPD] începând cu 6 mai 2025, presupune renuntarea la 45 de avioane Eurofighter Typhoon, 30 de avioane Tornado, 25 de elicoptere NH90, 15 Eurocopter Tigru, 100 de tancuri Leopard 2 și o serie de alte sisteme avansate, în plus față de cele 150 de rachete de croazieră Taurus, potrivit Deutsche Welle.

De asemenea, Melnyk a îndemnat Germania să aloce 0,5 % din PIB-ul său - aproximativ 86 de miliarde de euro până în 2029 - pentru a sprijini nevoile militare ale Ucrainei. Această cerere fără precedent, formulată ca un test decisiv pentru angajamentul Germaniei față de Ucraina în contextul agresiunii continue a Rusiei, ridică serioase semne de întrebare cu privire la unitatea în cadrul NATO, gradul de pregătire militară al Germaniei și viitorul securității europene.

Solicitarea respectivă survine într-un moment crucial. Germania, principala forță economică din Europa, a fost adesea criticată pentru atitudinea sa ezitantă cu privire la asistența militară pentru Ucraina, în special în timpul mandatului cancelarului Olaf Scholz, care a refuzat în mod constant să permită livrarea de rachete Taurus din cauza îngrijorărilor legate de posibilitatea unei escaladări.

În schimb, Merz a manifestat o poziție mai fermă, arătându-se dispus să furnizeze rachete Taurus în colaborare cu aliații europeni. Cu toate acestea, apelul oficialului ucrainean nu se limitează doar la rachete, propunând un transfer semnificativ de resurse ale Bundeswehr care ar putea spori capacitățile și ar putea modifica dinamica pe câmpul de luptă pentru Ucraina.

Îndrăzneala acestei cereri, făcută de un diplomat, implică nu doar o simplă solicitare de susținere, ci și o provocare strategică la adresa noii conduceri din Germania și a coaliției occidentale în general.

Cererea lui Melnik se axează pe avioanele Eurofighter Typhoon ale aviaţiei germane. Eurofighter, aflat în dotarea Luftwaffe din 2004, este unul dintre cele mai avansate avioane de luptă din lume, capabil de misiuni aer-aer și aer-sol și care atinge o viteză maximă de 2 Mach și o rază de luptă de peste 1 000 de mile.

Flota actuală a Germaniei numără aproximativ 138 de Eurofighter, dintre care 45 reprezintă o parte semnificativă a capacității sale operaționale și de rezervă. Transferul unui astfel de număr ar necesita nu numai voință politică, ci și o revizuire logistică, deoarece forțele aeriene ucrainene, antrenate în principal pe MiG-29 și Su-27 din era sovietică, nu dispun de infrastructura și personalul necesare pentru a opera și întreține aceste avioane sofisticate.

Complexitatea Eurofighter evidențiază provocările propunerii lui Melnik. Spre deosebire de platformele mai vechi, cum ar fi Tornado, un avion de atac din anii 1970 care urmează să fie retras din uz în Germania, Eurofighter necesită o pregătire aprofundată a piloților, experiență din partea personalului de la sol și un lanț robust de aprovizionare cu piese de schimb și muniții.

Contextul istoric privind sprijinul militar acordat Ucrainei de Germania oferă o imagine relevantă. De la invazia la scară largă a Rusiei în februarie 2022, Germania a devenit al doilea mare donator pentru Kiev după Statele Unite, acordând aproximativ 28 de miliarde de euro în ajutor militar, inclusiv tancuri Leopard 1 și 2, sisteme de apărare aeriană IRIS-T și tunuri antiaeriene Gepard.

Cu toate acestea, ezitarea Berlinului cu privire la anumite sisteme, în special Taurus, a atras critici din partea Ucrainei și a unor aliați precum Statele Unite, Regatul Unit și Franța, care au furnizat rachete cu rază lungă de acțiune. SPD, partidul cancelarului Scholz, a susținut că furnizarea de rachete Taurus ar putea face Germania să devină un stat beligerant.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel