O situație cu adevărat ciudată: De ce au mutat rușii doar 9 din cele 120 de avioane Su-34 la o bază dedicată exclusiv bombardierelor strategice

Darius Muresan |
Data publicării:
Avion de bombardament Su-34, prezentat de ruși, în timp ce participă la așa-zisa „operație militară specială”, invadarea Ucrainei. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Avion de bombardament Su-34, prezentat de ruși, în timp ce participă la așa-zisa „operație militară specială”, invadarea Ucrainei. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

În  dimineața zilei de 21 ianuarie 2025, pe aerodromul Engels-2, aflat la aproximativ 700 de kilometri de front,  a fost observată prezența a cel puțin cinci avioane de atac la sol Su-25, precum și a cel puțin două bombardiere strategice Tu-95MS, două Tu-160, două Tu-22M3 și un elicopter Mi-26 alături de un avion de transport Il-76. Anterior, la începutul lui decembrie pe aceeași bază aeriană au fost dislocate 9 avioane de luptă-bombardiere Sukhoi Su-34 din cele aproximativ 120 pe care rușii le dețin.

Informațiile sunt confirmate de analistul OSINT MT_Anderson pe X (fostul Twitter), unde a publicat inclusiv imagini din satelit cu avioanele. 

Situația e cu adevărat atipică. Nouă avioane Su-34 și mai ales avioane de atac la sol Su-25, sunt dislocate într-o bază dedicată exclusiv aviației strategice.

Analiștii ucraineni de la Defense Express au publicat un material în care au încercat să găsească răspunsuri la această mișcare a ocupantului rus.

 

Un caz ciudat: Avioane Su-34 și Su-25, dislocate pe o bază dedicată exclusiv bombardierelor. Câteva răspunsuri ale experților

 

2. Avion de t... (su-34_96670100.png)

Avion de tip Su-34 al Federației Ruse. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Analiștii ucraineni subliniază că prezența Su-34 și Su-25 pe un aerodrom considerat unul dintre principalele puncte pentru aviația strategică a Rusiei este un fenomen neobișnuit. Această mișcare poate avea mai multe explicații.

Când au fost detectate Su-34 pe aerodromul „Engels-2”, au apărut imediat cel puțin două ipoteze care păreau logice și care de altfel se legau între ele. În primul rând obiectivul vizat era protejarea avioanelor. Relocarea Su-34 pe o bază aeriană atât de îndepărtată le ferea de atacurile rachetelor cu rază lungă de acțiune ATACMS, utilizate intens de ucraineni. Să nu uităm că Su-34 sunt poate cele mai folosite avioane împotriva Ucrainei.

O a doua ipoteză vizează mentenanță acestora și utilizarea bazei ca un loc sigur pentru lucrări de întreținere a avioanelor Su-34.

„Aceste ipoteze se completează reciproc, dar ridică întrebări: de ce au fost relocate doar 9 avioane Su-34 din cele peste 120 aflate în dotarea Rusiei la începutul anului 2024? Și ce fel de mentenanță ar putea fi efectuată la Engels-2, un aerodrom cu infrastructură proiectată exclusiv pentru aviația strategică?”, se întreabă analiștii ucraineni.

Iar în cazul Su-25, situația este la fel de bizară precum în cazul Su-34. Avioanele de atac la sol Su-25 mai erau prezente la baza Engels ca exponate la muzeul aerodromului. 

 

Pe lângă protejarea Su-34 și Su-25 de rachetele ucrainene și efectuarea operațiunilor de mentenanță la baza aeriană dedicată aviației strategice, ucrainenii vin și cu o a treia ipoteză

 

3. Su-25, sur... (su-25-rusia_15066200.jpg)

Su-25, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia

Sursa citată scrie că o altă posibilă explicație este că rușii ar putea muta o parte din avioanele aviației tactice la Engels-2 pentru a crea confuzie în rândul analiștilor ucraineni și occidentali.

Din nou, întrebarea e cu ce scop?

Această confuzie ar putea viza situația reală a aviației tactice ruse, starea flotei lor de aviație strategică și capacitatea de lovire.

Nu se poate exclude posibilitatea ca această mutare atipică a avioanelor Su-34 și Su-25 pe unul dintre cele mai importante aerodromuri pentru aviația strategică să aibă o motivație complet diferită.

Rămâne de văzut ce mișcări va mai efectua ocupantul în următoarele zile.

Cert e că baza Engels chiar dacă se află la o distanță considerabilă de front, a fost vizată de mai multe atacuri ale dronelor ucrainene. De la această bază bombardiere Tu-95 și Tu-160 au efectuat numeroase misiuni împotriva Ucrainei, în cei aproape trei ani de război.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel