”Ungaria e modelul meu”. O să ne fie dor de Nehammer? Partidul Libertăţii aduce extrema dreaptă pe primul loc, iar singura șansă pentru Austria este o mare coaliție

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Herbert Kickl - C.Stadler/Bwag
Herbert Kickl - C.Stadler/Bwag

Cu rezultatele de la aceste europarlamentare continuă problemele în Austria.  Evident, creșterea extremei dreapta nu e de azi, de ieri, dar rezultatul din acest weekend va propulsa Partidul Libertăţii din Austria (FPO) ca principal partid din Austria, în perspectiva alegerilor parlamentare din toamnă.

Duminică, FPO a câștigat pentru prima dată cele mai multe voturi la alegerile din Austria. Aceste alegeri au fost văzute ca un test pentru alegerile parlamentare austriece din toamnă.

În total, 6,37 milioane de persoane din Austria au avut drept de vot la alegerile pentru Parlamentul European, iar prezența la vot a fost de 56,3 la sută.

Partidul Libertăţii din Austria (FPO), de extremă dreapta, care critică Uniunea Europeană, a fost confirmat câștigător al alegerilor pentru Parlamentul European din această țară, cu 25,4% din voturi.

Pe locul doi a venit Partidul Popular Conservator (OVP) al cancelarului austriac Karl Nehammer,  cu 24,5%, potrivit rezultatelor finale. Partidul Social Democrat (SPO) a primit 23,2% din voturi. Verzii, care guvernează Austria împreună cu OVP, au câștigat duminică aproximativ 11,1 la sută, în timp ce liberalii NEOS au câștigat 10,1 la sută.

 

Ascensiunea lui Herbert Kickl: fostul scriitor-fantomă al lui Haider candidează acum pentru funcția de cancelar

Așa cum se întâmplă după fiecare vot, partidul câștigător capitalizează un număr suplimentar de voturi în lunile următoare, fiind de așteptat ca FPO să crească în sondaje.

Apropo, așa cum scrie Euronews, FPO a făcut campanie la aceste alegeri cu sloganul „Opriți nebunia Uniunii Europene” și politicienii din această formațiune politică nu sunt străini de opinii politice extreme. Prin comparație cu FPO, Nehammer pare un moderat.

În ultimii ani, Partidul Libertăţii din Austria s-a apropiat ferm de Kremlin, iar presa menționată mai sus amintește și de scandalul din 2019, când fostul lider al partidului a fost filmat promițând contracte de stat unei femei care s-a prefăcut a fi nepoata unui oligarh rus.

La începutul lunii aprilie, liderul FPO, Herbert Kickl, a fost acuzat de implicare într-un scandal de spionaj legat de Rusia.

Partidul Verzilor din Austria, precum și numeroși analiști politici, sunt ferm convinși că FPO este marioneta Rusiei în Austria. Partidul este în prezent lider în toate sondajele relevante înainte de alegerile parlamentare programate pentru septembrie.

Încă din februarie, POLITICO a scris că Austria se îndreaptă către un viitor politic dezastruos.

La acea vreme, amintitul Herbert Kickl l-a declarat pe cancelarul austriac Karl Nehammer „un mort viu” și a mai declarat că va lua măsuri extreme în privința miniștrilor responsabili cu politica de sănătate în timpul pandemiei de Covid.

„Ungaria este modelul meu de urmat!”, le-a spus fanilor, Herbert Kickl, un fost student la filozofie cu o pasiune secretă pentru frățiile extremiste.

Între timp, FPO a luat și o poziție fermă, opunându-se sprijinului european pentru Ucraina, folosind justificarea neutralității austriece pentru a o poziție pro-rusă, scrie POLITICO. Kickl a promis că va folosi dreptul de veto al Austriei pentru a bloca finanțarea europeană pentru Ucraina, aderarea acesteia la Uniunea Europeană, precum și sancțiuni „dăunătoare” împotriva Rusiei.

Posibilitatea ca Kickl să devină cancelar este o perspectivă care îi sperie pe mulți în Austria. Mai ales pentru că a fost deja în guvern ca ministru de Interne în guvernul lui Sebastian Kurz (Oevp). La nici la 24 de ore de la depunerea jurământului, în 2017, el spune că „trebuie să concentrăm toți solicitanții de azil într-un singur loc”.

Totuși, nu toate jocurile sunt făcute în Austria. ”FPO este primul pentru că în Austria este acum un partid consolidat, dar nu este sigur că Kickl va putea deveni cancelar, dacă celălalte partidele se unesc într-o mare coaliție”, explică Raimund Loew, fost corespondent al radiodifuzorului public Orf, pentru LaRepubblica.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel