Rețeaua de partizani anti-Kremlin care operează în Rusia a primit drone din Ucraina (CNN)

Ucraina a reușit să construiască o rețea de agenți și simpatizanți în Rusia care desfășoară atacuri de sabotaj împotriva regimului de acolo. Se crede că serviciile de informații de la Kiev furnizează drone grupării de partizani, relatează CNN care citează mai multe surse din comunitatea de informații.

Potrivit informațiilor postului de știri CNN, Kievul oferă celulei de partizani drone fabricate în Ucraina.

Serviciile de informații americane cred că în spatele atacului asupra Kremlinului, de la începutul lunii mai, au fost agenți și partizani sprijiniți de Kiev, iar cele două drone care au fost folosite în atacul asupra Kremlinului au decolat mai degrabă de pe teritoriul Regiunii Moscovei și nu au fost lansate din Ucraina.

Potrivit Statelor Unite, celulele de sabotaj sunt compuse dintr-un mix de simpatizanți pro-ucraineni și agenți bine pregătiți.

În timpul războiului, faptul că granița dintre cele două state este greu de controlat, este un paradis pentru contrabandiști, dar reprezintă și un avantaj pentru serviciile de informații ucrainene care pot trimite în Rusia componentele dronelor, dar și alte echipamente. Odată preluate de grupurile de sabotori, dronele pot fi asamblate, așa cum se pare că s-a întâmplat în cazul celor două drone care au ajuns deasupra Kremlinului, dar și al atacului de săptămâna trecută. 

Dronele de pe Kremlin au decolat din regiunea Moscovei, potrivit unui ofițer rus în rezervă.

Kievul nu comentează oficial nicio explozie pe teritoriul Rusiei. „Dar bumbacul ardea, arde și va continua să ardă”, a declarat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) pentru CNN.

”Bavovna”( trad. ”bumbac”) - așa cum îl numesc ucrainenii exploziile din Rusia sau de pe teritoriul ocupat de ruși - a fost folosit de ucraineni încă din primele săptămâni de război, pentru a organiza ocupanți lor ruși o mulțime de „surprize plăcute”.

 

Atacurile se intensifică

 

Exploziile din Rusia nu sunt un fenomen neobișnuit în ultimul an. Țintele atacurilor sunt de obicei depozitele de petrol, căile ferate, clădirile militare, depozitele sau rețelele de distribuție. În ultimele săptămâni, însă, incidentele similare au început să crească semnificativ.

Atacul din luna mai asupra Kremlinului a fost punctul culminant al eforturilor de câteva luni ale ucrainenilor de a crea infrastructura pentru un sabotaj similar, a informat CNN, citând o sursă familiarizată cu situația.

Potrivit CNN, oficialii de informații occidentali sunt de acord că astfel de atacuri tranfrontiere sunt o strategie militară inteligentă, care pot influența luarea deciziilor rusești, iar o parte din armata de ocupație ar putea fi nevoită să fie dislocată pe teritoriul rus pentru a preveni acțiuni similare.

„Ucraina are dreptul de a folosi forța dincolo de granițele sale pentru a slăbi capacitatea Rusiei de a folosi forța în Ucraina. Țintele militare legitime dincolo de propriile granițe sunt recunoscute la nivel internațional ca parte a autoapărării unei națiuni”, a declarat ministrul britanic de externe James Cleverly, marțea trecută.

Casa Albă, pe de altă parte, a emis o declarație că nu sprijină, în general, atacurile în interiorul Rusiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel