Eșecul este o lovitură majoră nu numai pentru țările care au pierdut sateliți și pentru Agenția Spațială Europeană, ci și pentru Arianespace, producătorul european al rachetei Vega.
Rachetele Vega, care lansează sateliți pe orbită, au eșuat în două din ultimele trei misiuni. Ultimul eșec a fost în iulie 2019, când o rachetă transporta un satelit spion militar pentru Emiratele Arabe Unite. „Ne cerem scuze profunde față de clienții noștri”, a scris pe Twitter pe CEO-ul companiei, Stephane Israel, transmite Anadolu.
Racheta a fost lansată din Guyana Franceză (01:52GMT marți). Zborul a durat doar opt minute, după care racheta a explodat. În cele din urmă a căzut pe o zonă nelocuită, a declarat compania într-un comunicat.
Racheta transporta satelitul SEOSAT-Ingenio din Spania, capabil să facă fotografii detaliate ale pământului cu o lățime de până la 60 de kilometri (37 mile). Imaginile ar fi putut fi folosite pentru a ajuta cercetătorii să înțeleagă schimbările climatice și utilizarea terenurilor, să monitorizeze dezastrele, dar avea și întrebuințări militare, potrivit Ministerului Științei din Spania.
Finanțarea satelitului a fost susținută de guvernul spaniol și 75% din tehnologia sa a fost dezvoltată în Spania. Acesta valora 200 de milioane de euro.
La bord se afla și satelitul francez TARANIS. Acesta a fost creat pentru a ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine descărcările electrice și alte fenomene naturale.
Agenția Spațială Franceză (CNES) a cheltuit 136 de milioane de dolari pentru proiect.
Citește și: Armata franceză oficializează spaţiul ca teren strategic
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News