O rachetă chineză s-a dezintegrat, producând sute de resturi pe orbită: Deosebit de îngrijorător este faptul că racheta transporta sateliți

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

O rachetă chineză s-a dezintegrat pe orbita joasă a Pământului și a creat un nor format din sute de resturi spațiale. Incidentul a avut loc după ce racheta Long March 6A, lansată pe 6 august, a desfășurat cu succes 18 sateliți pentru constelația de comunicații Qianfan.

China Aerospace Science and Technology Corporation a declarat că lansarea a fost un succes complet, dar observatorii au remarcat că a doua treaptă a rachetei s-a rupt în mai multe bucăți. 

SPACECOM (Comandamentul Spațial american) și US Space Forces (Forțele Spațiale ale SUA) au confirmat rapoartele privind ruperea rachetei pe orbită. SPACECOM a anunțat, pe 8 august, că urmărește 300 de resturi ale rachetei. LeoLabs, o companie de prevenire a coliziunilor și de urmărire a spațiului, a precizat pe rețelele de socializare că dezintegrarea a dus la „cel puțin 700 de fragmente de resturi și, potențial, peste 900”.

Deși potrivit SPACECOM nu există „nicio amenințare imediată” din deșeurile spațiale rezultate în urma dezintegrării rachetei, alți experți consideră că sunt motive de îngrijorare. Altitudinea la care racheta s-a rupt – între 700 și 800 de kilometri deasupra Pământului – este un motiv de îngrijorare, consideră colonelul în retragere din Forțelor Aeriene americane, Jack Anthony.

„Orice vor crea, din punct de vedere al deșeurilor, va rămâne foarte, foarte mult timp, pe măsură ce încet, atât de încet, coboară spre atmosferă”, a spus Anthony pentru Air & Space Forces Magazine. „Vorbim de zeci de decenii despre aceste lucruri. (…) Pe măsură ce vin în jos, încarcă alte regimuri orbitale în care funcționează sateliți productivi sau alte bucăți de resturi, poate o treaptă a unei rachete mai mari. Și dacă [se ciocnesc] la aceste viteze – ceea ce numim hiper-viteză – vor crea mult și mai multe resturi.”

Norul de resturi spațiale se află în zona orbitelor polare, unele foarte importante.

Deosebit de îngrijorător este faptul că racheta transporta sateliți într-o orbită polară, a spus generalul-maior în retragere Thomas D. Taverney, fost locțiitor în 2006 al Comandantului responsabil pentru operațiile spațiale din Forțele Aeriene americane. „Nu avem multe resturi pe orbitele polare”, a spus Taverney. „Majoritatea resturilor pe care le-am avut sunt pe orbite nepolare. Orbitele polare sunt unele importante, iar aceste bucăți de resturi merg pe orbitele polare”, murdând un regim anterior curat.

Long March 6A este un sistem nou, iar experții spun că sunt de așteptat probleme cu orice rachetă nouă. Dar, după șapte lansări, acum apare un model: treapta superioară a lui 6A a eliberat resturi în patru dintre aceste lansări, care variază de la 50 de sute. 

„Se pare că la fiecare dintre aceste lansări, acea rachetă a avut... mai multe bucăți de resturi create acolo”, a spus Taverney. „Și asta trebuie să fie o preocupare nu doar pentru noi, ci și pentru China, aș crede.”

Se pare că China are mai multe lansări planificate folosind Long March 6A, iar constelația Qianfan este proiectată să cuprindă în cele din urmă 14.000 de sateliți.

„Vor să lanseze o constelație uriașă, nu? O mulțime și o mulțime de lansări. Ei încep să arunce 50 de resturi la fiecare lansare, va fi o îngrijorare”, a spus Taverney. 

Îngrijorările legate de resturile spațiale continuă să crească pe măsură ce numărul și scara constelațiilor de sateliți cresc, în special pe orbita joasă a Pământului. Cu cât sunt mai mulți sateliți și resturi, cu atât este mai mare probabilitatea de coliziuni, despre care Anthony spune că riscă o reacție în lanț care ar putea produce resturi la o scară nemaivăzută până acum. 

Forța Spațială, NASA și companiile comerciale studiază ideea de îndepărtare a resturilor, iar SUA s-au angajat să urmeze „ principiile unui comportament responsabil ” în spațiu, inclusiv limitarea cantității de resturi pe care o generează. Dar nu este clar dacă China va urma exemplul.

Taverney a spus că este destul de probabil ca China să rămână pur și simplu cu racheta 6A la nivelul său inițial.

„Chinezii sunt mult mai toleranți la riscuri”, a spus el. „Sunt dispuși să meargă și să-și asume riscuri pentru că sunt un alt tip de societate. Prăbușirea și arderea nu este o problemă atât de mare pentru ei.”

Chiar și așa, provocările pe care le-a experimentat China până acum trebuie să fie îngrijorătoare pentru ei, a spus Taverney. „Chiar și cu toleranța la risc a Chinei, nu pot să cred că nu sunt îngrijorați.”

Nota autorului: O orbită polară este o orbită în care un satelit trece deasupra sau aproape deasupra ambilor poli ai Pământului. Are o înclinare de aproximativ 60-90 de grade față de planul ecuatorului.

Orbitele polare sunt foarte folosite de sateliții militari, deoarece permit survolul oricărui punct de pe Pământ, spre deosebire de orbitele ecuatoriale. În plus, rachetele balistice intercontinentale lansate de la sol (ICBM) de către Rusia și SUA una împotriva celeilalte, dar și celor lansate de China, Coreea de Nord și Iran către SUA, au o traiectorie pe deasupra Polului Nord ajungând la o altitudine aflată în zona orbitelor joase ale Pământului.

Pe lângă afectarea siguranței sateliților, proliferarea masivă cu resturi spațiale și a orbitelor polare joase va influența, într-o oarecare măsură, și traiectoriile ICBM indiferent de cine le va lansa. Însă, nu doar ICBM vor fi afectate ci și rachetele interceptoare din scuturile antibalistice ICBM, pe măsură ce orbitele polare joase vor deveni tot mai încărcate de resturi.

În prezent, SUA este țara cu cele mai avansate tehnologic sisteme de interceptare a rachetelor ICBM. Sistemul GMD (Ground-Based Midcourse Defense) cu interceptorii dislocați în Alaska și California, precum și rachetele SM-3 din sistemul AEGIS au demonstrat capacitatea de a intercepta ICBM-urile pe cursul mijlociu, atunci când, de regulă, se află pe o orbită polară joasă. Din această perspectivă, SUA ar putea fi mai afectată decât Rusia și China în privința scutului antibalistic ICBM.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel