O rachetă balistică surprinde apărarea antiaeriană israeliană: Incidentul este unul deosebit de grav, deoarece rebelii Houthi nu ar trebui să dețină o astfel de armă

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Foto: Iron Dome /  ministerul israelian al apărării
EXCLUSIV
Foto: Iron Dome /  ministerul israelian al apărării

Situația de securitate din Orientul Mijlociu tinde să se deterioreze și mai mult după ce rebelii Houthi au lovit Israelul, duminică dimineața, cu o rachetă balistică, aproape sigur și hipersonică, de la o distanță de peste 2.000 de km.

Incidentul este unul deosebit de grav deoarece, în mod normal Houthi nu ar trebui să dețină o astfel de armă. Un alt element deosebit de grav este că racheta a venit dinspre est ceea ce indică faptul că arma a trecut pe deasupra Iordaniei și Arabiei Saudite. Încă nu se știe dacă racheta ar fi intrat în spațiul aerian al celor două țări sau le-ar fi survolat deasupra limitei spațiului național, undeva peste 80 – 100 de km, dar se pare că și apărarea lor antiaeriană a fost total surprinsă.

Racheta a căzut într-o zonă nelocuită situată la 18 km SE de Tel Aviv și conform, comunicatului inițial al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) nu au fost victime.

„O rachetă sol-sol a traversat țara dinspre est și a căzut într-o zonă deschisă, fără să facă victime”, au precizat IDF duminică dimineața la 6:41.

Atacul a surprins cu certitudine apărarea antiaeriană israeliană, deoarece civilii nu au avut suficient timp să meargă la adăposturi, de la declanșarea alarmei. Potrivit Times of Israel, sirenele au sunat în centrul Israelului la ora 6:32. Acest lucru înseamnă că racheta a lovit, cu certitudine, Israelul între 6:32 și 6:41.

Nouă persoane au fost rănite de resturi de rachete în timp ce alergau la adăposturi, după ce sirenele raidurilor aeriene au sunat, a informat NBC.

Zona în care au căzut resturile se află în apropiere de orașul Modiin, situat la jumătatea distanței dintre Tel Aviv și Jerusalim.

Zece minute mai târziu după primul comunicat, la 6:51, IDF a confirmat că „racheta a fost lansată din Yemen” și că împotriva ei au fost lansate mai multe rachete interceptoare.

În jurul orei 11.30, Yahya Saree, un purtător de cuvânt al forțelor armate yemenite controlate de Houthi, confirmă că au lansat o rachetă hipersonică împotriva Israelului.

Am „țintit o poziție militară a inamicului israelian în zona Jaffa” cu o „nouă rachetă balistică hipersonică” care a reușit să se sustragă sistemelor de apărare antiaeriană ale Israelului, a precizat purtătorul de cuvânt, potrivit Al Jazeera.

„A străbătut o distanță de 2.040 km în 11 minute și jumătate și a provocat o stare de frică și panică în rândul sioniştilor, deoarece peste două milioane de sionişti s-au îndreptat spre adăposturi pentru prima dată în istoria inamicului israelian”, a declarat purtătorul de cuvânt citat de Jerusalem Post.

Într-un comunicat de la 12:51, Forțele de Apărare ale Israelului precizează ora și minutul de lansare a rachetei de pe teritoriul Yemenului, confirmând indirect că aceasta este una hipersonică de o viteză foarte mare.

„La ora 06:21, o rachetă sol-sol a fost lansată din Yemen către teritoriul statului Israel. Dintr-o examinare preliminară reiese că racheta pare că s-a dezintegrat în aer”, se precizează în comunicatul de presă al IDF de la 12:51.

Presupunând că racheta balistică a lovit Israelul la 6:37, atunci ea a avut un zbor de aproximativ 14 – 15 minute, timp în care a parcurs cel puțin 2.000 de km, care este distanța dintre Yemen și locul de cădere/dezintegrare în aer. Cu aceste date, viteza medie a rachetei este aproximativ 8.000 km/h adică 7,5 Mach. Conform informațiilor din declarația purtătorului de cuvânt yemenit cu 2040 de km parcurși  în 11 minute și jumătate, viteza rachetei ar fi de 10.600 km/h (9,8 Mach).

La nivel mondial din datele existente în surse deschise există puține rachete balistice capabile să atingă  viteze atât de mari și să parcurgă o distanță de peste 2.000 de km.

Una dintre ele este racheta ”Palestina” prezentată de rebelii Houthi în iunie 2024 cu care au tras asupra portul Eilat din sudul Golfului Aqaba, în Israel, potrivit AP. Deși distanța dintre Yemen și Eilat este de minim 1.700 km, racheta ar putea fi suferit modificări care să-I permită să zboare peste 2.000 de km. Conform AP, racheta seamănă cu una prezentată anterior de Iran.

Teheranul susține că din 2023 are două tipuri de rachete hipersonice Fatah-1 și Fatah-2, cu raze de acțiune de 1.400 km. Ambele ar avea viteze cuprinse între 13 și 15 Mach. Prima este balistică în timp ce despre a doua nu sunt prezentate informații în acest sens. Raza de acțiune nu le face eligibile pentru atacul Houthi. Dar, acest fapt nu exclude o asistență acordată Houthi la dezvoltarea rachetelor.

O altă rachetă hipersonică este vehiculul glisant hipersonic DF-ZF fabricat de China și devenit operațional în 2019. Atinge viteze între 5 și 10 Mach. Poate fi echipat atât cu muniție nucleară cât și cu convențională. Cu toate acestea, este total exclus ca China să fi furnizat Yemenului tehnologie sau arme hipersonice. În martie 2024, un petrolier chinez a fost lovit de o rachetă balistică lansată de Houthi.

Rusia nu deține arme hipersonice cu caracteristicile rachetei cu care a fost lovit Israelul, dar nu poate fi exclusă posibilitatea oferirii de asistență pentru mărirea razei de acțiune a rachetei. În iulie 2024, agențiile de informații americane ar fi avertizat că Rusia intenționa să înarmeze militanții Houthi cu rachete anti-navă avansate. Rușii ar fi fost convinți de americani să renunțe la plan, dar intenția ar putea să fi fost materializată într-un alt mod.

Ipoteza rachetei nord-coreene Hwasong-8 nu prea intră în calcul datorită vitezei mici, estimată la șase Mach.

Dincolo de ipotezele privind apartenența rachetei, se ridică și alte semne de întrebare.

Una dintre ele este dezintegrarea rachetei în aer. Probabila dezintegrare în aer a rachetei, anunțată de IDF, ar confirma că racheta este una încă în teste și s-a dezintegrat datorită încălzirii excesive în urma unui zbor oarecum lung pentru o viteză atât de mare. Din această perspectivă, amenințarea s-ar diminua considerabil pentru Israel, deoarece rezolvarea problemei rezistenței învelișului rachetei la temperaturi foarte mari este una dificilă care, este la îndemâna unui număr mic de savanți. Desigur, este destul de mare probabilitatea, ca cel puțin una din rachetele interceptoare israeliene să o fi lovit.

Mai surprinde și reacția întârziată a rebelilor Houthi care au confirmat atacul la patru ore și jumătate după anunțul IDF de la 06:51 în care se precizează „racheta a fost lansată din Yemen” . O explicație ar fi că nici lor nu le-a venit să creadă ce au făcut și au fost luați prin surprindere. Probabil, se așteptau ca Israelul să intercepteze racheta. O altă explicație ar fi că s-au consultat ceva mai mult timp cu o terță parte înainte de a face anunțul.

O altă problemă este intrarea rachetei în Israel dinspre est. Acest lucru ar indica faptul că racheta a făcut anumite manevre evazive înainte de lovi Israelul, cel puțin o deplasare inițială  spre nord urmată de una spre vest, ceea ce ar însemna o tehnologie foarte avansată. Posibilitatea ca racheta să fi fost lansată direct din Iran, în concordanță cu intrarea ei în Israel dinspre est, a fost infirmată clar de IDF.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel