Potrivit surselor, Elon Musk a afirmat că va continua să sprijine Ucraina oferind acces larg la sistemul de comunicații satelitare Starlink. După cum se cunoaște, forțele armate ucrainene folosesc terminalele Starlink pentru extinderea și diversificarea comunicațiilor, deși Musk nu a confirmat niciodată acest lucru, evitând să răspundă întrebărilor pe acest subiect.
Conversația dintre cei doi lideri a durat aproximativ 25 de minute, conform acelorași surse, timp în care președintele ucrainean l-a felicitat pe Donald Trump pentru victoria sa în alegeri, iar acesta din urmă a dat doar asigurări generale că va susține Kievul. Convorbirea a avut calitatea de a „nu-l lăsa pe Zelenski să se simtă disperat”, după cum a remarcat una dintre surse.
Așa cum se cunoaște deja, Zelenski a calificat conversația cu Trump drept „minunată”. "Am convenit să menținem un dialog strâns și să ne dezvoltăm cooperarea. O conducere puternică și neclintită a SUA este vitală pentru pace și pentru o pace dreaptă", a declarat acesta.
Ulterior, la o conferință de presă din Budapesta, Zelenski și-a exprimat opinia că Trump își dorește cu adevărat pacea în Ucraina cât mai curând posibil, dar a atras atenția că o „soluție rapidă” ar însemna pierderi pentru partea ucraineană.
Implicarea lui Elon Musk în politica viitoare a republicanilor sub Trump
Reamintim că Elon Musk a fost un susținător vocal al candidatului republican înaintea alegerilor prezidențiale din SUA, în special după atentatul asupra lui Trump din Pennsylvania din iulie. Omul de afaceri a donat peste 100 de milioane de dolari campaniei lui Trump, care i-a promis un rol de lider în următoarea sa administrație, “pentru a elimina risipa guvernamentală.”
Atât Trump, cât și Musk susțin inițiativa intitulată „Department of Government Efficiency” (DOGE, denumire pe care Musk o promovează și ca criptomonedă) pentru a optimiza eficiența operațiunilor guvernamentale și a reduce risipa de fonduri publice.
La acest moment nu există un departament oficial guvernamental, ci este doar un proiect susținut de antreprenoriat și de unii politicieni care promovează o guvernare mai eficientă și responsabilă față de contribuabili.
Prin urmare, până la crearea oficială a unui astfel de department nu sunt date relevante privind rolul pe care Trump îl vede pentru Musk, sau dacă acesta din urmă ar accepta acum o propunere care să-i permită eventual o ascensiune politică rapidă la următoarele alegeri prezidențiale din SUA.
Cert este că, după revenirea lui Trump la Casa Albă, antreprenorul Musk are de câștigat în principalele sale afaceri. SpaceX, va continua să domine trimiterea sateliților guvernamentali în spațiu și, cunoscând preocuparea Pentagonului și agențiilor americane de spionaj de a investi miliarde de dolari în sateliții de spionaj, a trecut la construirea și a unor astfel de sisteme.
În plus, compania Tesla și în general afacerile lui Musk ar putea beneficia de viziunea unei administrații despre care Trump a spus că va fi definită de sloganul „cele mai mici poveri la stat”, inclusiv de reducerea impozitelor aplicate corporațiilor și celor bogați. Ca urmare prețul acțiunilor Tesla a crescut cu peste 12% doar miercuri, după vestea victoriei lui Trump.
Foarte probabil noua relație îl va ajuta pe Musk să depășească și problemele cu care compania Tesla se confruntă privind blocarea angajaților de a se asocia într-un sindicat, sau cele privind reglementarea siguranței rutiere pentru vehiculele Tesla autopilotate.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News