O posibilă retragere a Marii Britanii din programul american F-35: Ce implicaţii de securitate ar avea o astfel de decizie şi de ce contează proiectul Tempest?

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Pilot britanic al unui F-35 Lightning II al Marinei britanice, foto: Royal Navy
Pilot britanic al unui F-35 Lightning II al Marinei britanice, foto: Royal Navy

Noul guvern laburist din Regatul Unit se confruntă cu un deficit de 22 de miliarde de lire sterline, ceea ce a dus la speculații privind reducerea cheltuielilor pentru apărare, ceea ce ar putea afecta programul F-35 Lightning II. În ciuda planurilor anterioare de a achiziționa 138 de F-35, au fost comandate doar 48.

Cu un deficit bugetar anticipat de 22 de miliarde de lire sterline și discuții privind potențiale reduceri ale bugetului apărării, există, de asemenea, problema prioritizării proiectului Tempest în cadrul Global Air Combat Program [GCAP]. 

Deși vocile care pledează pentru a se limita implicarea Marii Britanii în programul F-35 sunt încă destul de puţine, se așteaptă ca acestea să devină mai puternice şi mai vocale în timp. Analistul în domeniul apărării Peter Suciu evidențiază într-un articol publicat în revista National Interest avertismentele Ministerului britanic al Apărării potrivit cărora astfel de reduceri bugetare, mai ales în ceea ce priveşte programul F-35,  ar putea reprezenta o amenințare la adresa securității naționale a Marii Britanii.

Lordul Dannatt, fostul șef al armatei britanice, a vorbit recent cu presa și și-a exprimat îngrijorarea profundă cu privire la o posbila retragere a Londrei din programul american al avionului de luptă F-35. Acesta a calificat o astfel de decizie drept o „nebunie”.

„Având în vedere investițiile masive deja făcute în programul Carrier Strike Group, ar fi absurd să nu continuăm să investim pentru a ne asigura că avem suficiente aeronave avansate. În caz contrar, întreaga inițiativă ar putea sfârși prin a fi un ''elefant alb”.

În cazul unui guvern laburist, Ministerul britanic al Apărării ar putea fi nevoit să aleagă între a continua cu F-35 sau a merge mai departe cu viitorul Tempest, avionul de vânătoare din generația a șasea care face parte din proiectul Global Air Combat Program [GCAP] condus de Regatul Unit.

Regatul Unit a făcut echipă cu Italia și Japonia în cadrul Global Combat Air Program [GCAP]. La fel ca inițiativa Forțelor Aeriene ale SUA, proiectul „Next Generation Air Dominance” [NGAD], GCAP are în vedere un sistem coerent care combină un avion de luptă cu echipaj uman cu o serie de sisteme aeriene fără pilot [UAS] sau drone. 

În plus, BAE Systems a subliniat că peste 1 000 de furnizori sunt implicați în programul GCAP, iar aproximativ 3 500 de persoane lucrează direct la dezvoltarea aeronavei. Acest lucru creează un efect în lanț, susținând un număr impresionant de 16 000 de locuri de muncă în Regatul Unit.

Având în vedere acești factori, devine evident faptul că Regatul Unit ar putea renunța la F-35 pentru a-și accelera proiectul de avion de vânătoare Tempest. Schimbarea acestui curs s-ar putea dovedi o provocare pentru factorii de decizie politică.

Dar nu doar reducerea bugetului pentru apărare este îngrijorătoare. Proiectele vitale în domeniul apărării, cum ar fi modernizarea echipamentelor, consolidarea apărării cibernetice sau achiziționarea de noi mijloace militare, s-ar putea confrunta cu întârzieri sau anulări. Acest lucru ar afecta grav capacitatea armatei britanice de a ține pasul cu progresele tehnologice.

Constrângerile bugetare duc adesea la reducerea numărului de exerciții de formare și pregătire, ceea ce poate împiedica capacitatea armatei de a face față rapid și eficient amenințărilor. Există chiar posibilitatea ca guvernul să ia în considerare reducerea dimensiunii armatei, ceea ce ar duce la scăderea numărului de trupe și a resurselor, limitând astfel capacitatea Regatului Unit de a proiecta puterea și de a gestiona crizele. 

Un buget de apărare mai restrâns ar putea, de asemenea, să oblige Regatul Unit să își reducă angajamentele față de alianțele internaționale, cum ar fi NATO. Acest lucru ar putea avea un impact asupra poziției sale globale și i-ar putea diminua rolul în operațiunile internaționale de securitate. În plus, finanțarea inadecvată a apărării ar putea face ca Regatul Unit să fie mai expus amenințărilor externe, cum ar fi atacurile cibernetice, terorismul și agresiunea militară din partea națiunilor ostile.

 



DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel