O perspectivă a Balcanilor de Vest nu tocmai încurajatoare

H. D. Hartmann |
Data publicării:
EXCLUSIV

Întoarcerea luptătorilor vest balcanici din teritoriile ocupate de ISIS, pune o problemă deosebit de serveră micilor state din regiune. 

Așa cum se știe, din anul 2012, țările din Balcanii de Vest au reprezentat alături de câteva țări occidentale, principala resursă umană pentru luptătorii ISIS de origine străină din Siria și Irak. Conform unui raport publicat în iulie 2018, de către European Eyes on Radicalisation (EER), țările din vestul Balcanilor au trimis în jur de 1.100 de cetățeni către Statul Islamic pentru a lupta alături de acesta.

Acești cetățeni au provenit în special din Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Muntenegru, Kosovo, Serbia, precum și o parte destul de importantă din cadrul diasporei Balcanilor din vestul Europei.

Aceștia au călătorit în teritoriile ocupate de ISIS din Siria și Irak și au luptat în teritorii controlate de diverse organizații afiliate al-Qaida. Majoritatea dintre aceștia au format ceea ce agențiile de inteligence din vestul Europei și SUA au numit grupul de luptători străini. Din cauza lor legile cu privire la statutul acestora în raport cu războiul pe care l-a declanșat ISIS în cele două țări, Siria și Irak, au fost schimbate. 

Pericolele islamiste din vestul Balcanilor

Începând însă cu dispariția ISIS și reducerea teritoriului său la un nivel minuscul, după dispariția Statului Islamic, din primele luni ale anului 2018, aproape o treime dintre acești luptători străini, în jur de 330, s-au întors în țările de origine. Acest fapt a dus la creșterea pericolelor islamiste în vestul Balcanilor.

Este foarte clar pentru experții organizației internaționale European Eyes on Radicalisation (EER) că țările din vestul Balcanilor au resurse foarte puține, chiar deloc, precum și o experiență absolut inexistentă de a lupta cu teroriști deja întăriți în războaiele islamice din Orientul Mijlociu.

Contingentul de întorși este format în cea mai mare parte de bărbați care și-au format experiența lor militară în Siria și Irak. Alături de aceștia foarte puține femei și copii au ajuns înapoi în țările balcanice. Femeile și copii sunt prinși în capcana pe care taberele de refugiați din nordul Siriei o oferă tuturor celor care au fugit de bombardamentele occidentale împotriva ISIS.

Dacă vorbim despre nivelul de pericol pe care acești luptători îndârjiți o pun securității micilor state vest balcanice, putem spune că este atât mortal cât și imposibil de luptat cu acesta. Lipsa experienței militare, lipsa experienței de securitate și în special dialogul absurd pe care Europa de Vest îl are în acest domeniu, contradictoriu de la capitală la capitală, pun țările din vestul Balcanilor într-o poziție foarte nefericită.

Rapoarte oficiale

Sursele oficiale spun că 94% din cei aproximativ 331 indivizi întorși, s-au reîntors în Albania 45, Bosnia și Herțegovina 53, Kosovo 133 și Macedonia 80. Luând în calcul ultimele date cenzitare, aceste patru țări nominalizate au o populație combinată de 10 milioane de locuitori. Deci, rata de întoarcere a luptătorilor islamici este de 30 la 1 milion.

Centru pentru Studii Strategice de la Haga publică în același timp o oglindă a influxului de întoarceri similar în Belgia (102), Olanda (50), Danemarca (67), Austria (90). Un total de 309 luptători islamici întorși. Dacă luăm datele cenzitare din cele patru țări, populația acestora este practic de 43 de milioane. Rata întoarcerii este de doar 7 luptători islamici la 1 milion de locuitori. 

Aceste cifre ne arată diferența enormă între resursele umane ale vestului Balcanilor și resursele vestului Europei. Fără discuție că neputând compara cele două resurse, putem însă compara pericolul în care micile țări balcanice se află în acest moment. Acest pericol este enorm conform specialiștilor în inteligence. Este enorm și din punct de vedere al economiei, al radicalizării populației, al capacității de răspuns al societăților balcanice în raport cu capacitățile de răspuns și resursele financiare ale țărilor din vestul Europei.

România trebuie să ia în serios pericolul

Pericolele transnaționale precum violența, extremismul violent, terorismul, traficul de droguri sau de persoane, sunt mult amplificate de întoarcerea acestor luptători islamici în vestul Balcanilor decât în vestul Europei.

Iată de ce, România ca putere economică regională și care ocupă un loc principal în mecanismul de sercuritate european cu resursele sale informaționale și resursele sale de inteligence, trebuie să ia foarte în serios pericolul reîntoarcerii luptătorilor islamici din teritoriile fostului Stat Islamic din Siria și Irak.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel