Inducerea panicii cu scop electoral e o vulnerabilitate ce ține de securitatea națională a României iar o destabilizare a țării servește intereselor unor puteri străine, în niciun caz aliate. Din nou, nu ne aflăm oare la granița trădării de țară?
Frica războiului e reală și e de înțeles. Oamenii din toate păturile societății, inclusiv cei care înțeleg dinamica geopolitică sunt îngrijorați. Cum e normal să fie. La granița României se desfășoară un război major declanșat de Federația Rusă prin invadarea Ucrainei, cea mai mare criză de securitate de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Aceste îngrijorări reale, care se regăsesc în toate societățile europene nu doar la noi, reprezintă un teren fertil pentru operațiuni de război hibrid prin diferite componente precum fake news sau dezinformare. Dacă militar, NATO, cea mai puternică Alianță pe care a văzut-o vreodată omenirea are capacitatea de a descuraja o aventură nebună a Federației Ruse, frontul războiului hibrid a fost trecut mulți ani în subsidiar. Nu ne-am adaptat iar azi pierdem bătălie după bătălie aici. E nevoie de regrupare.
Cea mai răsunătoare înfrângere la noi e cum teama legitimă și reală de război, a unui popor român cu rădăcini puternice rusofobe - invadat, măcelărit, anexat și amputat de 12 ori în istorie de ruși -, a fost și e folosită împotriva intereselor de securitate, politice, sociale, economice ale României. La capitolul reziliență eșuăm.
Căderea frontului războiului hibrid îi deschide un bulevard în față lui Călin Georgescu, care nu face altceva decât să speculeze aceste frici și să alimenteze în mod fals ideea de cetate asediată.
De aici și declarații precum cea făcută în această săptămână în cadrul unui podcast al unui fost militar american, în care „președintele ales” spune că „Mihai Kogălniceanu, unde va fi cea mai mare bază NATO construită vreodată în Europa, va fi folosită de SUA pentru a conduce o ofensivă majoră în Rusia”. Apoi vine desigur soluția pentru cei mulți aflați deja sub imperiul unei stări de teamă, acum acaparați de frică. „Nu e războiul nostru, votați-mă pe mine iar România nu va intra în conflict”. Nici nu mai contează că politic sau tehnico-militar un asemenea scenariu nu e posibil nici în filmele hollywoodiene ale lui Steven Spielberg. Rațiunea pălește în fața fricii. Gălușca a fost înghițită.
E de prisos de explicat că azi la Kogălniceanu sunt 4.500 e militari americani, că modernizarea bazei e un proces ce durează ani și va ridica numărul trupelor aliate la 10.000 de militari. Unde s-au văzut vreodată asemenea ofensive majore? Spre exemplu la Operațiunea Barbarossa din 1941, invadarea URSS, care a reprezentat și cea mai mare forță de invazie terestră din istorie au participat peste 3 milioane de soldați. Și, mai recent, în zilele noastre, căci dacă vorbim de agresor folosind principiul „râde măgarul de urechi”, Federația Rusă a invadat Ucraina cu o forță militară de peste 100.000 de soldați.
Trecând peste imposibilitatea politică a unei asemenea decizii, ce nu a reușit terestru nici Napoleon, nu o vor face americanii pe mare cu 4.500 de soldați de la Kogălniceanu. Căci marea ofensivă a strategului militar Georgescu ar presupune un desant naval împotriva unui stat cât un continent.
Dar, din nou, rațiunea nu va putea învinge niciodată teama.
Georgescu e la al doilea delir major în doar câteva zile. Călin Georgescu e tot cel care a afirmat cu nonșalanță public că administrația Biden va folosi România pentru a genera un război de mare intensitate împotriva Federației Ruse cu scopul de a declara stare de război și a-i prelungi mandatul actualului președinte Joe Biden. Asta în timp ce tranziția de putere se face normal la Washington, iar președintele Donald Trump se întreținea cu președintele în funcție Joe Biden și cu fostul președinte Barack Obama la funeraliile regretatului Jimmy Carter.
Un nivel atât de jos al dezinformării nu a mai existat.
Căci apropo de Jimmy Carter și Războiul Rece, propaganda sovietică, care a folosit și ea intens tactici de dezinformare și fake news în perioada Războiului Rece, era îngrădită de dogme politice și ideologice de la care nu se abătea. Doctrina Gherasimov are o capacitate de manevră nelimitată, fapt ce o face mult mai periculoasă.
Trădarea e definită juridic și prin „ajutarea unei puteri sau organizaţii străine pentru desfăşurarea unei activităţi ostile împotriva securităţii naţionale” cu scopul de „subminare economică, politică sau a capacităţii de apărare a statului”.
Dezinformarea cu bună știință e și ea o formă de trădare. Cel puțin morală, dacă nu juridică.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News