O nouă reuşita pentru industria poloneză de apărare: Compania WB Electronics, acord semnat cu Hanwha Aerospace pentru producția de rachete CGR-080 de calibru 239 mm

S.I. Catalin |
Data publicării:
Sistem sud-coreean MLRS K239 Chunmoo. Foto: Captură video YouTube @Korea Defense Blog
Sistem sud-coreean MLRS K239 Chunmoo. Foto: Captură video YouTube @Korea Defense Blog

Compania sud-coreeană Hanwha Aerospace și compania poloneză de apărare WB Group au semnat un acord de înființare a unui joint-venture în Polonia pentru a produce rachete ghidate cu precizie CGR-080 pentru sistemul K239 Chunmoo (denumirea poloneză: Homar-K).

Aceste rachete sunt echivalentul coreean al muniţiilor GMLRS pentru HIMARS și oferă o rază de acțiune de până la 80 km. În comparație cu rachetele americane, acestea au dimensiuni mai mari, în special un diametru de 239 mm față de 227 mm, dar o greutate similară a focosului, de aproximativ 90 kg. Sistemul de ghidare este similar - inerțial și prin satelit.

Acordul în sine, potrivit WB Group, a fost încheiat în timpul expoziției de tehnica militară KADEX, care are loc în prezent în orașul coreean Daejeon. Pentru Polonia, acest acord este foarte important, deoarece rezolvă problema achiziționării acestor sisteme de rachete coreene, care, în număr de 288 de unități, ar trebui să consolideze forțele armate ale țării.

Varșovia a semnat în octombrie 2022 pentru K239 Chunmoo în vederea lansării unei linii de producţie pe teritoriul Poloniei, iar primul sistem Homar-K a fost trimis polonezilor în august 2023. Trebuie să precizăm faptul că fabricarea acestor sisteme de artilerie coreene în Polonia implică nu numai utilizarea șasiu camionului polonez Jelcz, ci și integrarea sistemului automatizat de conducere a focului Topaz.

Totuși, acestea nu vor fi toate sistemele de rachete cu rază lungă de acțiune ale Poloniei, deoarece Varșovia a comandat în cele din urmă 486 lansatoare HIMARS în septembrie 2023, tot cu condiţia lansării unei linii de producţie în parteneriat cu industria poloneză de apărare. Apropo, există planuri şi pentru producţia de muniţii GMLRS, dar tot ceea ce se știe este că Lockheed Martin și compania poloneză Mesko negociază.

Și având în vedere numărul de sisteme care trebuie să primească cantitatea corespunzătoare de muniție, producţia pe plan intern este cu siguranță necesară. Deoarece echiparea completă a celor 288 de sisteme Homar-K cu rachete CGR-080 este de aproximativ 3456 de unități. De asemenea, pentru echiparea celor 486 lansatoare HIMARS cu GMLRS este nevoie de 2916 rachete.

În prezent, nu se știe câte rachete CGR-080 poate produce compania Hanwha Aerospace pe an. Cu toate acestea, cifrele de producție GMLRS ale Lockheed Martin sunt cunoscute - 1167 de unități pe lună începând cu vara anului 2024. Adică, doar pentru ca Polonia să poată trage o dată cu HIMARS-ul său, va fi nevoie de 2,5 luni pentru a finaliza producția. 

Dar merită adăugat că, pe lângă rachetele CGR-080, Homar-K poate folosi și rachete cu rază lungă de acțiune KTSSM-II, echivalentul coreean al ATACMS. Ambele tipuri de muniție sunt, de asemenea, comandate de Polonia și este destul de logic că Varșovia este, de asemenea, interesată de localizarea producției de rachete balistice coreene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel