După aproape două decenii de la dezmembrarea Iugoslaviei, asistăm astăzi la o nouă mișcare, tectonică de data aceasta, în ceea ce privește Balcanii de Vest. Astfel, înțelegerea între Grecia și Macedonia cu privire la numele Republicii rupte din fosta Iugoslavie reprezintă primul pas spre normalizarea unor relații, spre normalizarea unor înțelegeri între marile puteri europene. Trebuie să fim foarte clari că această înțelegere ține numai de dinamica politicii interne a Uniunii Europene și nu are nimic de a face cu mișcările tectonice provocate de către SUA în ultimele luni. Dinamica aceasta europeană de care vorbeam se referă în primul rând la reajustarea granițelor Uniunii Europene și în special a centrului Uniunii Europene, a grupului central Italia Franța și Germania în raport cu Turcia. Această graniță era deja în partea de sus a mării Adriatice. Astăzi ea coboară spre o zonă de confluență care va duce la o intersecție a intereselor turce și europene în Serbia.
Acest transfer de graniță și de interese între grupul de țări fondatoare al Uniunii Europene și Turcia reprezintă o izbândă europeană. Cu toate acestea, să nu ne amăgim. Turcia va reacționa la această rezolvare a situației, probabil creând un nou conflict sau redeschizând conflictul cipriot. Planul de rezolvare a numelui Republicii Macedonia a fost întotdeauna un plan care includea respectul față de minoritățile macedonene din alte țări, nu numai din Grecia, ci și față de cele din Albania sau Serbia. Acest punct de tensiune a fost utilizat de către Grecia tot timpul în sensul de a își maximiza șansele rezolvării în favoarea ei a acestei dispute, practic simbolice. Spun simbolice pentru că zona de interes nu a fost niciodată nici militară și nici de securitate. Zona de interes a fost întotdeauna una politică și economică. Astfel, cele trei elemente principale ale planului prevăd:
Cele trei elemente
1. Aprobarea numelui de către ambele Parlamente: Guvernul Zaev în Macedonia are majoritatea necesară, iar în Grecia, seara trecută, partidele de coaliție au reușit sa ajungă la un numitor comun pentru ca premierul să anunțe acestă rezolvarea a situației.
2. Stabilizarea regionalizării. Să nu uităm că Macedonia este împărțită în jumătate: Macedonia de Nord, care este actuala Republică Macedoneană și desigur, Macedonia Greacă care a fost preluată de Grecia în 1913. Stabilizarea regională înseamnă o stabilizare a granițelor și o definire a permeabilității granițelor având în vedere că macedonenii sunt de o parte și de alta a graniței.
3. Acest punct mi se pare cel mai important. Este vorba despre sprijinul pe care Grecia trebuie să-l dea printr-o scrisoare oficială la următoarea întâlnire a Uniunii Europene din finalul lunii iulie 2018, pentru începerea negocierilor de integrare europeană a Republicii de Nord a Macedoniei. Este un element major care definește și închide practic cercul de interese al țărilor fondatoare a Uniunii Europene: Italia, Franța si Germania.
Pentru România acest eveniment este foarte important pentru că stabilizează Balcanii într-un mod în care România, în sud estul Balcanilor nu a reușit să o facă prin Serbia. Pentru România este un cadou geopolitic pe care dacă știm bine să-l exploatăm, putem deveni axa fundamentală de stabilizare, alături de Macedonia și Serbia, a întregului areal balcanic, îndepărtându-ne astfel de definiția celebră a Balcanilor, ca butoi de pulbere al Europei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News