Potrivit sursei, Garda prezidențială a refuzat să-l protejeze pe președinte, permițând armatei să-l rețină.
Lovitura de stat a venit după ce în Mali s-a format un nou guvern pentru a înlocui cabinetul de tranziție, care a demisionat pe 14 mai. În noul cabinet armata și-a păstrat departamentele cheie, conducând ministerele Apărării, Securității, Administrației teritoriale și reconcilierii naționale, fiind îndepărtaţi doar ofiţerii apropiaţi de junta care preluase puterea după lovitura de stat din august 2020.
Fostul președinte Ibrahim Boubacar Keïta a fost destituit pe 18 august 2020, după săptămâni de proteste privind corupția guvernamentală și modul în care a tratat insurgența jihadistă din Mali.
După ce blocul de 15 națiuni din Africa de Vest, ECOWAS - Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest a amenințat cu sancțiuni, junta militară a predat puterea recentului guvern interimar, care s-a angajat să reformeze constituția și să organizeze alegeri în termen de 18 luni.
Liderul loviturii de stat din august 2020i, Assimi Goita, a fost numit vicepreședinte al administrației interimare, iar președintele interimar, Bah Ndaw, este un ofițer al armatei pensionat.
Mulți s-au îndoit dacă guvernul dominat de militari are voința sau capacitatea de a organiza reforme pe termen scurt. Printre alte probleme, Mali se confruntă cu o provocare logistică și de securitate majoră, deoarece zone extinse de teritoriu sunt în mâinile jihadiștilor.
Luna trecută, guvernul interimar a promis să organizeze un referendum constituțional pe 31 octombrie, urmând să aibă loc alegeri în februarie anul viitor. Însă pe 14 mai, pe fondul nemulțumirilor crescânde, guvernul a declarat că va numi un nou cabinet „de bază”.
Un oficial al președinției interimare a Mali, a declarat că remanierea a fost concepută pentru a trimite un mesaj că „respectarea termenului de tranziție rămâne prioritar”. El a subliniat, de asemenea, necesitatea înlocuirii miniștrilor Apărării și Securității.
Referitor la evenimentele din 24 mai, zvonurile neconfirmate despre lovitura de stat au apărut în Bamako de luni, dar orașul a rămas relativ calm. La scurt timp, într-un mesaj telefonic adresat AFP înainte de întreruperea liniei, premierul Ouane a declarat că militarii „au venit să-l ia”.
O declarație comună semnată luni de ONU, ECOWAS, UE, SUA și Marea Britanie a condamnat arestarea politicienilor și a cerut „libertatea imediată și necondiționată” a acestora.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News