O nouă inovație rusească "de criză": Lansarea dronelor cu ajutorul sistemelor de artilerie reactivă Tornado-S

Cătălin Costea |
Data publicării:
Sistem MLRS Tornado rusesc
Sistem MLRS Tornado rusesc

Pe 2 septembrie, cotidianul rus Izvestia a anunțat că artileriștii ruși “vor începe să tragă cu drone”, întrucât inginerii ruși au dezvoltat rachete cu drone încorporate pentru sistemele de lansare multiplă de rachete (MLRS) Tornado-S.

Publicitate

Potrivit sursei, rachetele pot fi lansate la o distanță de zeci de kilometri, după care dronele de unică folosință vor bloca temporar comunicațiile și radarele din adâncimea inamicului, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă a capacității de război electronic a trupelor ruse. Astfel, racheta promițătoare va face din Tornado-S un mijloc eficient de contracarare a artileriei inamice și a apărării antiaeriene.

Surse din departamentul militar rus citate de Izvestia susțin că lucrările experimentale pentru a crea drone de război electronic pentru Tornado-S sunt în curs de desfășurare. Dronele speciale vor fi plasate în corpul rachetelor, care le pot plasa adânc în spatele liniilor inamice. După ce intră în zona desemnată, drona ar trebui să poată bruia semnalele radio inamice și să  interfereze cu funcționarea stațiilor radar.

 

Dronele lansate din MLRS vor fi „de unică folosință”

 

După ce sunt lansate în zona de interes, dronele patrulează o perioadă relativ scurtă de timp, după care cad. Utilizarea unor dispozitive relativ ieftine ar face astfel posibilă evitarea utilizării platformelor clasice cu echipamente de război electronic.

General-locotenentul Yuri Lastochkin, șeful trupelor de război electronic ale Forțelor Armate Ruse, a confirmat existența planurilor de a crea sisteme destinate recunoașterii și acțiunilor de război electronic bazate pe sisteme de lansare multiple de rachete și vehicule aeriene fără pilot.

Un expert militar (Alexei Leonkov) citat de Izvestia susține că acest tip de sisteme de război electronic sunt necesare în primul rând pentru a contracara elementele de luptă contrabaterie. „Dacă se identifică o stație de acest fel, atunci trebuie împiedicată să funcționeze”, a explicat acesta. “Și, în același timp, se realizează transmiterea coordonatelor la sistemului de lansare multiplă de rachete astfel încât să poată distruge cu precizie obiectivul. De fapt, putem spune că Tornado-S, în viitor, poate deveni un sistem de luptă contrabaterie. Principalul lucru este să avem o dronă potrivită.”

 

Tornado-S, viitorul artileriei reactive ruse

 

Mergând mai departe cu așteptările, expertul rus apreciază că un sistem de tipul Tordano-S va putea înlocui o întreagă baterie de sisteme de artilerie din generația trecută.

,,Dacă sistemul este realizat suficient de performant, drona nici măcar nu va trebui să zboare peste linia frontului. Stațiile de luptă contrabateriei sunt de obicei situate într-o fâșie de teren de până la 50 km de linia frontului. Dacă echipamentul de război electronic va avea o astfel de bătaie, atunci dispozitivul nu va trebui să zboare peste fâșie. Acesta, de exemplu, va putea detecta sisteme antiaeriene cu rază scurtă de acțiune, va putea transmite coordonatele și o altă rachetă va lovi acolo'', a spus expertul militar.

În media rusă de specialitate, MLRS Tornado-S sunt considerate cele mai puternice sisteme de artilerie reactivă din armata rusă și unele dintre cele mai performante din lume. În viitor, acestea vor înlocui sistemele „Smerch” în cadrul brigăzilor de artilerie reactivă. Fiecare vehicul de luptă are 12 lansatoare cu care se poate trage într-o singură salvă sau succesiv. Caracteristicile tehnico-tactice exacte ale sistemului nu au fost dezvăluite, dar se estimează că raza de acțiune a unor proiectile poate depăși 100 km.

Arsenalul Tornado-S include  și rachete de înaltă precizie 9M544 și 9M549 echipate cu focoase antitanc și antipersonal. Fiecare sistem  Tornado-S este conectat la sistemul GLONASS și este echipat cu un sistem automat de ghidare și control al focului.

Armata rusă are câte o brigadă de artilerie reactivă pentru fiecare Regiune Militară. Cea mai apropiată brigadă de zonele de operații din sudul și estul Ucrainei este Brigada 439 Artilerie Reactivă – Znamensk, aparținând trupelor cu subordonare centrală ale Regiunii Militare Sud. Brigada este structurată pe trei divizioane de artilerie reactivă, fiecare cu câte două baterii de Tornado-S.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel