O nouă inițiativă germano-norvegiană pe agenda NATO: Consolidarea protecției infrastructurii submarine critice în Europa

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Pe 17 octombrie, miniștrii apărării ai Germaniei și Norvegiei, Boris Pistorius și Bjørn Gram, au avut la Bruxelles o întâlnire bilaterală. Pe agenda discuțiilor a fost și protecția infrastructurii subacvatice, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului norvegian. Cei doi oficiali au semnat, de asemenea, o declarație cu privire la o propunere de consolidare a rolului NATO în protecția infrastructurii submarine critice în zonele maritime vaste din zona de responsabilitate a Alianței nord-atlantice.

În noiembrie 2022, cancelarul Scholz și prim-ministrul Støre au propus, fostului secretar general Stoltenberg, o inițiativă pentru a consolida rolul NATO în protecția infrastructurii submarine critice.

Inițiativa comună norvegiană-germană de atunci a contribuit la înființarea unui Centru maritim NATO pentru securitatea infrastructurii critice submarine, în mai 2024.

Acum, cele două țări vin cu o nouă propunere concretă de a consolida și mai mult rolul NATO în protecția infrastructurii submarine critice, ca parte a descurajării și apărării Alianței. În subordinea centrului ar urma să se înființeze cinci hub-uri regionale.

„Germania și Norvegia sunt hotărâte să ducă mai departe această activitate importantă. Ca Alianță, avem vaste zone maritime în Marea Neagră, Marea Mediterană, Oceanul Atlantic și Marea Nordului și Marea Baltică. În acestea se află infrastructură submarină care asigură livrarea în siguranță a energiei și comunicațiilor. Deci, trebuie să continuăm să ne unim forțele”, a spus ministrul norvegian al apărării, Bjørn Arild Gram.

„Atacurile hibride împotriva infrastructurii subacvatice critice reprezintă o amenințare considerabilă pentru economia noastră, comunicațiile noastre, aprovizionarea noastră cu energie. Împreună, Germania și Norvegia au făcut propuneri concrete pentru a construi pe această primă inițiativă pentru a consolida în continuare rolul NATO în protecția infrastructurii submarine critice, ca parte a descurajării și apărării noastre. Bjørn Gram și cu mine suntem de acord că securitatea maritimă este crucială pentru noi - și, desigur, nu numai pentru noi, ci pentru toți partenerii noștri NATO. Invităm aliații să ni se alăture acestei inițiative și să contribuie cu cunoștințele și capabilitățile lor maritime unice dintr-o perspectivă de 360°”, a declarat ministrul german al apărării Boris Pistorius.

 

Centrul Maritim pentru Securitatea Infrastructurii Submarine Critice

 

NATO a lansat noul Centru maritim pentru securitatea infrastructurii critice submarine – numit prescurtat CUI (Critical Undersea Infrastructure), dedicat securității a mii de kilometri de conducte și cabluri energetice submarine, care sunt vulnerabile la atacuri care vizează perturbarea aprovizionării cu energie, a comunicațiilor globale și a activității economice.

Centrul Maritim NATO pentru Securitatea Infrastructurii Critice Submarine este un centru de rețele și cunoștințe, care îl asistă pe comandantul Comandamentului Maritim Aliat al NATO din Regatul Unit în luarea deciziilor, desfășurarea forțelor și coordonarea acțiunilor. În mai 2024, centrul a atins capacitatea operațională inițială (cunoscută sub numele de IOC), o piatră de hotar semnificativă.

În plus, Norvegia și Germania propun crearea a cinci hub-uri regionale ale Centrului pentru cinci zone maritime: Marea Baltică, Marea Nordului, Atlantic, Marea Mediterană și Marea Neagră. Aceste cinci hub-uri ar putea fi asigurate de o țară aliată sau de un grup de țări aliate. Hub-urile vor monitoriza infrastructura subacvatică și vor aduce expertiză regională pentru a îmbunătăți cunoașterea situației în domeniul subacvatic.

Personalul și capabilitățile autorităților naționale respective ar putea fi folosite pentru a detecta activități suspecte și a descuraja potențialii adversari.

Norvegia se oferă să implementeze un hub pentru Nordul Înalt. Germania este dispusă și hotărâtă să își asume responsabilitatea în Marea Baltică.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel