În timp ce decizia finală privind continuarea sau nu a programului NGAD, care a fost suspendat anterior la începutul acestui an, aparține administrației Trump, concluziile revizuirii ar putea consolida argumentul pentru menținerea programului și atribuirea unui contract pentru viitorul avion de vânătoare.
Într-o declarație făcută recent pentru Breaking Defense, secretarul Forțelor Aeriene ale SUA, Frank Kendall, nu a contestat faptul că respectiva concluzie generală a analizei susține o nouă generație de avioane de luptă cu echipaj uman, deși a avertizat că alți factori, inclusiv costul, vor determina rezultatul acesteia.
„În timp ce analiza noastră demonstrează că intr-un avion de ultima generatie exista viitor, designul actual NGAD vine cu costuri totale și unitare ridicate care pot fi greu de acoperit”, a declarat Kendall.
„Analiza noastră subliniază, de asemenea, că pot exista beneficii semnificative de oportunitate asociate cu continuarea NGAD, având în vedere prioritățile strategice ale DAF (Departamentul Forțelor Aeriene) și nivelul actual al bugetelor Forțelor Aeriene și Forțelor Spațiale. Există o serie de interdependențe și opțiuni alternative la diferite niveluri de risc și resurse pe care următoarea administrație va trebui să le ia în considerare înainte de a lua o decizie. Toate opțiunile rămân pe masă”, a adăugat secretarul Forțelor Aeriene ale SUA.
Programul NGAD a fost suspendat temporar, în timp ce Forțele Aeriene ale SUA analizau dacă își pot permite un avion de luptă costisitor de nouă generație, având în vedere constrângerile bugetare actuale, ritmul amenințărilor adversarilor și progresul tehnologic în ceea ce privește prioritățile bugetare, asociate cu un efort ambiţios de a utiliza drone în reţea, denumit Collaborative Combat Aircraft.
Se așteaptă ca dronele rezultate în urma programului CCA să fie un multiplicator de forță esențial pentru aeronavele cu echipaj ale Forțelor Aeriene ale SUA și au fost descrise ca o componentă-cheie a familiei de sisteme NGAD.
Kendall a declarat joi că și alte preocupări au influențat întârzierea programului NGAD, cum ar fi modul în care platforma s-ar încadra în Agile Combat Employment - o metodă de dispersare a operațiunilor pentru a evita un atac paralizant, bazându-se pe o rețea de baze despre care oficialii se tem că ar putea să nu aibă un sistem adecvat de apărare.
U.S. Air Force cântărește, de asemenea, ce elemente sunt necesare pentru a sprijini un avion NGAD, cum ar fi o aeronavă de realimentare de ultimă generație, a cărui soartă este în prezent pusă pe hold.
Conducerea U.S. Air Force a decis să-şi mai ia ceva timp pentru a revizui conceptul NGAD, apelând la ajutorul foștilor oficiali și cercetători pentru a efectua analize suplimentare. Se aștepta ca procesul să se încheie la timp pentru a informa U.S. Air Force cu privire la cererea de buget pentru anul fiscal 2026, deși serviciul a anunțat recent că va trimite o decizie privind soarta platformei către viitoarea administrație Trump.
Fără a împărtăși rezultatele acestui raport, Kendall a declarat public că analiza asupra programului NGAD a fost „în mare parte finalizată”, cu mențiunea că nouă echipă Trump „ar putea dori o analiză suplimentară atunci când îşi începe mandatul”. Acesta a menționat că Forțele Aeriene sunt „foarte aproape de a fi gata să continue dacă acest program își păstrează forma actuală”.
Ezitarea Forțelor Aeriene ale SUA cu privire la continuarea programului NGAD a provocat o undă de șoc în industria de apărare americană, care, după un deceniu de dezvoltare, se pregătea pentru o decizie privind acest avion, așteptată inițial în acest an. Se crede că Boeing și Lockheed Martin sunt contractorii principali care concurează pentru contractul care de starul dezvoltării avionului, care ar fi probabil primul avion de luptă de generaţia a VI-a din lume.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News