O unitate notorie a agenției ruse de informații militare (GRU) desfășoară atacuri cibernetice împotriva țărilor occidentale

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Războiul actual al Rusiei împotriva Ucrainei a demonstrat miza competiției strategice în spațiul cibernetic, Rusia încercând să degradeze și să perturbe rețelele militare, guvernamentale și civile ale Ucrainei și toate cele care depind de acestea. Sursa f
Războiul actual al Rusiei împotriva Ucrainei a demonstrat miza competiției strategice în spațiul cibernetic, Rusia încercând să degradeze și să perturbe rețelele militare, guvernamentale și civile ale Ucrainei și toate cele care depind de acestea. Sursa foto: NATO.

O unitate notorie a agenției ruse de informații militare (GRU) efectuează atacuri cibernetice împotriva infrastructurii critice din țările NATO și UE, precum și din Ucraina, au avertizat agențiile de informații occidentale la 5 septembrie. Unitatea GRU 29155 este considerată responsabilă pentru o serie de atacuri fizice în țările occidentale, inclusiv otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal în Regatul Unit în 2018 și exploziile de la depozitele de muniții din Cehia în 2014.

De asemenea, unitatea este responsabilă de o tentativă de lovitură de stat în Muntenegru și de o campanie de destabilizare politică în Moldova. Agențiile de informații occidentale au descoperit acum că această unitate are un puternic braț cibernetic și că desfășoară atacuri din 2020.

La 5 septembrie, SUA au inculpat cinci ofițeri de informații ruși și un civil rus, care sunt suspectați că au încercat să comită atacuri împotriva Ucrainei și a cel puțin 26 de țări NATO, inclusiv SUA.

Suspecții sunt identificați drept comandantul unității, Yuriy Denisov, și agenții unității, Vladislav Borovkov, Denis Denisenko, Dmitriy Goloshubov și Nikolay Korchagin. Co-conspiratorul civil este numit Amin Sitgal.

Suspecții „s-au angajat într-o conspirație de piratare, exfiltrare de date, scurgere de informații obținute și distrugere a sistemelor informatice asociate cu guvernul ucrainean înainte de invazia rusă”, se arată în rechizitoriu.

De asemenea, grupul „a sondat o varietate de sisteme informatice protejate, inclusiv cele asociate cu 26 de țări membre NATO” începând din august 2021 și se crede că a piratat infrastructura de transport „a unei țări din Europa Centrală care sprijinea Ucraina” în august 2022, potrivit actului de acuzare.

Estonia a emis, de asemenea, mandate de arestare pentru trei bărbați identificați ca încercând să comită atacuri în Estonia: Yuriy Denisov, Nikolay Korchagin și Vitaliy Shevchenko.

„Deși se știe că suspecții se află în prezent în Rusia, mandatele internaționale de căutare și arestare înseamnă că, atunci când vor călători în afara Rusiei, există un risc real ca o anumită țară să îi rețină și să îi extrădeze în Estonia pentru urmărire penală”, a declarat procurorul de stat estonian Vahur Verte.

Agenția militară olandeză de informații (MIVD) a avertizat că, deși Țările de Jos nu au fost încă victima unui atac cibernetic al Unității 29155, țara este o țintă datorită rolului pe care îl joacă în furnizarea de sprijin logistic pentru Ucraina.

Operațiunile unității „vizează în principal guvernele occidentale și infrastructura vitală”, cu scopul de a întrerupe ajutorul occidental pentru Ucraina, a declarat MIVD.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel