O navă a Marinei Regale a Noii Zeelande s-a scufundat în timpul unei misiuni obișnuite 

Photo source: Screenshot YouTube @1News
Photo source: Screenshot YouTube @1News

Nava specializată în cercetări hidrografice și la adâncime Manawanui (A09) a Marinei Regale a Noii Zeelande s-a scufundat duminică după ce a eșuat în largul coastei de sud a insulei Upolu, Samoa. Nava a eșuat sâmbătă seara în timpul unei misiuni în zonă. Toți cei aflați la bord au fost salvați.

Un comunicat al Forței de Apărare din Noua Zeelandă a informat duminică dimineața că incidentul a avut loc sâmbătă seara, în timp ce nava efectua un sondaj hidrografic asupra unui recif la aproximativ 2 km de țărm, iar cei 75 de membri ai echipajului și pasagerii au fost evacuați cu bărcile de salvare chiar în timpul serii.

Cauzele scufundării sunt încă necunoscute, fiind “nevoie de investigații suplimentare”, după cum au transmis oficialitățile din Noua Zeelandă.

Centrul de Coordonare a Salvării din Noua Zeelandă a condus activitatea la care numeroase nave au răspuns pentru a ajuta, în timp ce o aeronavă de patrulare maritimă P-8A Poseidon a Forțelor Aeriene Regale din Noua Zeelandă a fost trimisă pentru a sprijini intervenția din aer. 

Nava a părăsit Noua Zeelandă pe 28 septembrie, la a treia sa misiune, și era programată să revină acasă pe 1 noiembrie. Lansată la apă în 2003 sub numele de MV Edda Fonn aceasta a funcționat ca navă de cercetare în industria petrolului și gazelor înainte de a fi achiziționată de Marina Regală din Noua Zeelandă (RNZN) în 2018 și pusă în funcțiune ca nava de sprijin de coastă Manawanui, la 7 iunie 2019. Nava a intrat în serviciu operațional la începutul anului 2020 și a efectuat mai multe misiuni în Pacific în anii următori.

Pierderea acesteia a redus flota RNZN la opt nave și a adăugat noi probleme la cele deja existente privind disponibilitatea flotei țării. Din cauza lipsei de personal, RNZN ține la mal trei nave de patrulare de coastă: Otago (P148),  Wellington (P55) și Hawea (P3571). Fregata Te Mana (F111) se află în mijlocul unei perioade extinse de întreținere, care include îmbunătățiri ale sistemelor sale de comunicații. Astfel, acum doar patru nave sunt în stare operațională: fregata Te Kaha (F77), nava multirol Canterbury (L421), nava de sprijin Aotearoa (A11) și navă de patrulare de coastă Taupo (P3570).

În prezent, fregata Te Kaha operează în apropierea Australiei, ca parte a programului său de instruire,iar nava de sprijin Aotearoa operează în Asia de Sud-Est, după ce a părăsit Noua Zeelandă în iunie pentru o desfășurare de cinci luni, care a inclus participarea la exercițiile navale Rim of the Pacific (RIMPAC) 2024 și desfășurarea de operații de monitorizare și supraveghere a respectării sancțiunilor impuse Coreei de Nord (mijlocul lunii august până la mijlocul lunii septembrie). 

Pe 25 septembrie, după încheierea operației de supraveghere maritimă, nava de sprijin Aotearoa împreună cu distrugătorul JS Sazanami (DD-113) al Forței maritime de autoapărare a Japoniei (JMSDF) și distrugătorul Royal Australian Navy (RAN) HMAS Sydney (DDG-42) au efectuat o trecere prin strâmtoarea Taiwan și au participat la exerciții multinaționale în Marea Chinei de Sud (28 septembrie).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel