Publicitate
Din datele furnizate de oficialii militari ucraineni rezultă faptul că trupele ruse au folosit următoarele mijloace de lovire:
- 20 de drone de atac de tip Shahed-136/131;
- 29 de rachete de croazieră Kh-101/Kh-555/Kh-55;
- 4 rachete de croazieră Kh-22;
- 3 rachete de croazieră cu bazare navală Kalibr;
- 3 rachete balistice Iskander-M;
- 5 rachete antiaeriene dirijate S-300.
Potrivit reprezentanților armatei ucrainene, mijloacele de apărare antiaeriană au interceptat și distrus:
- 15 drone de atac de tip Shahed-136/131;
- 26 de rachete de croazieră Kh-101/Kh-555/Kh-55;
- 3 rachete de croazieră Kalibr.
După cum a informat epravda.com.ua, o dronă de tip Shahed-136/131 poate să coste de la 49.000 de dolari, dacă este vorba despre producția proprie a Rusiei, până la 290.000 de dolari în cazul UAV-urilor importate din Iran. Pentru un calcul estimativ al costurilor a fost folosit ca bază prețul mediu care a fost planificat pentru importul din Iran, respectiv 193.000 de dolari. Astfel, cele 20 de drone Shahed-136/131 ar costa aproximativ 3,9 milioane de dolari.
Costul unei rachete Kh-22 este estimat la 1 milion de dolari, ceea ce înseamnă că suma totală pentru patru rachete lansate este de 4 milioane de dolari.
Racheta Kh-101 costă 13 milioane de dolari per unitate, adică o sumă totală de 377 milioane de dolari.
Prețul unei rachete antiaeriene dirijate S-300 este de cel puțin 2 milioane de dolari, deci costul total al rachetelor lansate este de 10 miliane de dolari.
Potrivit Defense Express, costul unei rachete Kalibr este de 6,5 milioane de dolari, ceea ce înseamnă că rachetele de acest tip au costat 19,5 milioane de dolari.
În sfârșit, racheta balistică Iskander-M poate costa 3 milioane de dolari, respectiv 9 milioane de dolari pentru cele 3 rachete lansate.
Deci, suma totală pe care Rusia ar fi cheltuit-o pe 07 februarie în Ucraina ar fi de 423,4 milioane de dolari.
Comentariul autorului: Probabil că, cheltuielile totale realizate de armata rusă pentru atacurile cu rachete și drone din noaptea și dimineața zilei de 07 februarie sunt semnificativ mai mici decât cele calculate de jurnalul ucrainean.
În primul rând, în cazul rachetelor de croazieră Kh-101, care reprezintă partea cea mai importantă din costul total al mijloacelor de atac, epravda a folosit cifre standard, pentru rachete normale, echipate cu unități de luptă. Ori, rușii au dovedit în repetate rânduri că multe dintre rachetele de acest tip întrebuințate pentru loviturile asupra Ucrainei au reprezentat momeli pentru decoperirea apărării antiaeriene. Adică, acestea nu dispun decât de corpul rachetei și unitatea de propulsie, fără să fie echipate cu ogive explozive.
Și în cazul atacurilor din această noapte, oficialii ucraineni, între care și purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Yuriy Ihnat, au semnalat faptul că rachetele Kh-101 au desfășurat manevre neobișnuite deasupra teritoriului Ucrainei.
Astfel, rachetele de acest tip au zburat până la frontiera cu Polonia, după care s-au întors în direcția Lvov, iar ulterior și-au schimbat din nou direcția către regiunea Ternopol. Manevrele de acest tip au acoperit teritoriile regiunilor Ivano-Frankovsk, Ternopol și Lvov.
Pe de altă parte, dronele Shahed, folosite de militarii ruși sub denumirea de Geran, nu mai sunt importate demult din Iran, fiind produse de facilități înființate pe teritoriul Rusiei. În acest caz, costurile sunt de cel puțin trei ori mai mici decât cele estimate în presa ucraineană.
Bineînțeles că, acest lucru nu înseamnă că invazia militară rusă în Ucraina are costuri mici. Ba dimpotrivă, cheltuielile sunt, probabil, greu de suportat chiar și pentru o țară ca Rusia, care obține venituri substanțiale din vânzările de petrol și gaze naturale. Iar fiecare atac masiv cu rachete asupra teritoriului Ucrainei încarcă în mod semnificativ nota de plată pentru autoritățile de la Moscova.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News