O lege necesară: Militarii români care luptă ca mercenari devin istorie. Rodeanu: Mercenariatul modern e dublă loialitate, propagandă și dezinformare 

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: MApN
Sursă foto: MApN

Vicepreședintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților, Bogdan Rodeanu (USR), a anunțat că a depus un proiect de lege care interzice participarea militarilor, polițiștilor și altor angajați din structurile de forță la activități de mercenariat sau pază privată fără aprobarea prealabilă a statului. Inițiativa vine într-un context marcat de îngrijorări legate de securitatea națională, într-un an electoral sensibil, cu alegeri prezidențiale programate pentru luna mai.

„Fără mercenari. Fără pază privată. Fără dublă loialitate. Instituțiile statului trebuie să funcționeze în slujba legii, nu a intereselor private”, a transmis Bogdan Rodeanu, subliniind că acest proiect legislativ este o măsură concretă de securitate națională, nu doar un gest simbolic.

Conform deputatului, proiectul de lege vizează modificarea unor acte normative esențiale precum Legea securității naționale, Statutul cadrelor militare, Statutul polițistului, Legea privind polițiștii de penitenciare și Codul Penal. Noile prevederi vor introduce sancțiuni penale pentru cei care se implică în astfel de activități, mai ales în perioade de criză sau război.

Rodeanu a atras atenția că, în lipsa unei reglementări stricte, unii angajați ai sistemului public de apărare au fost implicați în misiuni private desfășurate în zone de conflict, în rețele suspecte, uneori cu finanțări externe sau scopuri ce pot afecta stabilitatea internă. „Mercenariatul modern nu mai înseamnă doar luptă armată, ci și acțiuni de influență, propagandă, destabilizare. Dacă acest tip de activitate scapă controlului statului, se transformă într-un risc strategic”, a subliniat deputatul.

Inițiativa legislativă are ca obiectiv consolidarea unui sistem de apărare, ordine publică și siguranță națională „curat, predictibil și credibil”, în care expertiza și disciplina dobândite în instituțiile statului să nu fie deturnate în folosul unor interese private sau ostile. „Nu vom permite ca pregătirea, informațiile și disciplina din sistemul public să fie folosite în interes privat, fără control. E timpul ca breșele să fie închise — înainte să devină exploatabile”, a conchis Bogdan Rodeanu.

Proiectul va intra în dezbaterea comisiilor parlamentare în perioada următoare. Din informațiile DefenseRomania proiectul legislativ e susținut și de putere, astfel încât el va trece.

 

În ceea ce privește o posibilă retragere parțială a SUA, Rodeanu spune că vidul va trebui compensat prin structurile de comandament NATO

 

2. Sursă foto... (sua-romania-armata-romana-us-army-copy_54360500.jpg)

Totodată, vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, Bogdan Rodeanu, spune că o eventuală retragere a unor soldaţi NATO din Europa de Est va trebui compensată prin structurile de comandament NATO. „Orice modificate se va face cu preluarea atribuţiilor de alţi aliaţi”, afirmă el.

„Nu este încă nominalizată nicio ţară şi nu ştim dacă această decizie este una definitivă. Dar trebuie să luăm în considerare că activitatea trupelor americane şi a soldaţilor americani şi staţionarea lor pe teritoriul ţării noastre se face în context NATO, sub umbrelă NATO, astfel încât o repoziţionare a efectivelor militare a oricărui stat care contribuie aici va trebui compensat într-un fel sau altul prin structurile de comandament NATO. NATO are o proiecţie în ceea ce priveşte securizarea flancului estic al Europei, securitatea Uniunii Europene şi este foarte atent la ceea ce înseamnă ameninţarea Federatiei Ruse şi sprijinul direct pentru Ucraina. De orice modificare de dispozitiv militar sau de resursă militară în acest fel se va face în mod sigur cu preluarea altor atribuţii de către alţii aliaţi”, spune Bogdan Rodeanu, citat de Mediafax.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel