Un MiG-29 ucrainean a lansat în premieră bombe ghidate americane ghidate GBU-62 JDAM-ER (Video). Ucrainenii au publicat imagini video

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
O captură de ecran dintr-un material video care arată cum MiG-29 ucrainean lansează o bombă JDAM-ER. Sursa foto: Forțele Aeriene Ucrainene.
O captură de ecran dintr-un material video care arată cum MiG-29 ucrainean lansează o bombă JDAM-ER. Sursa foto: Forțele Aeriene Ucrainene.

O înregistrare video publicată de comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, Mykola Oleschuk, în urmă cu câteva zile pe canalul său de Telegram, arată pentru prima dată momentul în care un MiG-29 lansează bombele ghidate GBU-62 JDAM-ER. Același videoclip arată, de asemenea, imaginea de pe Head-Up Displayul (HUD) MiG-ului când un vehicul aerian rusesc fără pilot (UAV) este doborât cu o rachetă aer-aer, precum și o dublă lansare de rachete AGM-88 HARM.

Oleschuk a menționat că MiG-29 aparțin Brigăzii a 40-a de Aviație Tactică, care îndeplinește atât sarcini de apărare aeriană, cât și de atac aer-sol. Personalul de la sol face tot posibilul pentru a menține aeronavele în condiții operaționale și pentru a le proteja de mijloace de supraveghere şi monitorizare ale armatei ruse.

,,Sunt sigur că, odată cu livrarea aeronavelor occidentale care toate brigăzile de aviație tactică ale Forțelor Aeriene, această activitate va fi mult mai eficientă", a declarat Oleschuk.

,,În acest moment, piloții noștri utilizează tot ce este posibil din echipamentele de fabricație sovietică disponibile în serviciu", a mai precizat acesta.

Ucraina a primit anul trecut bomba ghidată GBU-62 JDAM-ER (Joint Direct Attack Munition-Extended Range), care este folosită de avioanele de luptă ale Forțelor Aeriene Ucrainene in urma unor modificari efectuate la piloni de fixare a munitiei. Kitul JDAM-ER combină un sistem de aripi reglabile cu un sistem de ghidare prin GPS, îmbunătățind precizia bombei.

În martie 2023, oficialii americani și ucraineni au confirmat livrarea și, respectiv, utilizarea pe câmpul de luptă a GBU-62 JDAM-ER, dar arma nu a fost folosită de ucraineni până în iulie 2023. Acum, un an mai târziu, avem prima înregistrare video cu angajarea sa în luptă, așa cum se vede din cabina de pilotaj a MiG-29.

După cum precizează analiştii publicaţiei The Aviationist, Materialul video arată cum acest MiG-29 Fulcrum ucrainean execută un atac de tip "standoff lofting", urcând la mare altitudine pentru a crește și mai mult raza de acțiune a JDAM-ER, schimbând direcţia de zbor la scurt timp după ce a lansat bomba.

Momentul lansării bombei este prezentat clar, fiind prezentată o imagine de aproape a reflexiei acesteia în oglinzile din cabina de pilotaj.

Imaginea oferită de oglinzile avionului MiG-29 permite, de asemenea, o mai bună vizualizare a pilonilor de sub aripi utilizați pentru a transporta JDAM-ER.

De fapt, GBU-62 a fost instalat pe pilonii interiori ai aeronavei prin utilizarea unui pilon modificat, cu adăugarea suportului de lansare standard MAU-12 (utilizat în mod normal pe F-15 și F-16), precum și a ceea ce pare a fi o antenă GPS în partea din față pentru a orienta, eventual, kitul de ghidare al JDAM înainte de lansare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel