O înregistrare video a Forțelor Aeriene Ucrainene ar fi dezvăluit din greşeală poziţia unui avion de vânătoare F-16 (Foto/Video)

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 Fighting Falcon sub comanda Ucrainei. Photo: ZSU via Militarnyi
F-16 Fighting Falcon sub comanda Ucrainei. Photo: ZSU via Militarnyi

Nu este clar dacă prezența confirmată a celor mai bune avioane de luptă ale Ucrainei pe un aerodrom de la poalele Munților Carpați a fost un mesaj intenționat al Kievului sau o scurgere de informații, precizează Kyiv Post. Este posibil ca Forțele aeriene ucrainene să fi dezvăluit din greșeală locația avioanelor lor de luptă F-16 recent achiziționate într-un material video difuzat recent. Se pare că filmarea, realizată ca un omagiu adus unui pilot căzut la datorie, a dezvăluit „neintenționat” faptul că aceste aeronave extrem de apreciate sunt staționate la aerodromul militar Kolomyia din regiunea Ivano-Frankovsk. 

La 25 august, Mykola Oleshchuk, comandantul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, a difuzat un videoclip pentru a marca prima aniversare a morții tragice a pilotului Andrii Pilshchykov, cunoscut sub indicativul său „Juice”.

Videoclipul a fost realizat pentru a omagia memoria și dedicarea lui Juice față de Forțele Aeriene Ucrainene. Într-o scenă emoționantă, generalul-locotenent Oleshchuk onorează un angajament luat în timpul ceremoniei de adio a lui Juice, permițându-i mamei lui Juice, Liliia, să ocupe cabina de pilotaj a unui avion de vânătoare F-16.

Mama pilotului decedat Andrii Pilshchikov i s-a permis să stea în cabina de pilotaj a avionului de vânătoare F-16 pe care fiul ei visa să-l piloteze.

Oleshchuk a precizat ulterior ca bolggerii militari ruși au afirmat că Forțele Armate ale Ucrainei (AFU) au comis o eroare de securitate și au dezvăluit din greșeală locația bazei de origine a avioanelor de luptă F-16 care au devenit operaționale în iulie - aflate în adăposturi de beton de la baza aeriană Ivano-Frankivsk.

Presa ucraineană ar fi luat măsuri drastice pentru a ascunde informațiile sensibile înainte de a publica înregistrarea video care prezintă avioanele de luptă F-16. Cu toate acestea, în ciuda acestor eforturi, o neglijență gravă a permis analiștilor ruși să identifice locația exactă a avioanelor.

Elementul identificabil din înregistrarea video arată un bloc de locuințe (coordonate: 48°53'55.0″N, 24°41'02.5″E) aflat în construcție lângă baza forțelor aeriene.

În anii premergători livrării primelor avioane de luptă F-16 Ucrainei, mass-media și analiștii militari ucraineni au prezis pe larg că, dacă Kievul va primi vreodată avioane de luptă moderne de la aliații săi, acestea vor fi plasate aproape sigur cât mai departe posibil de Rusia și de rachetele rusești.

Deși a părăsit serviciul militar în 2021 din cauza nemulţumirii față de sistem, pilotul Andrii Pilshchykov (Juice) a reintrat în rândurile armatei după ce Rusia și-a lansat invazia la scară largă asupa Ucrainei.

Pasiunea sa pentru aviație și angajamentul de a-și apăra țara l-au determinat să reia zborurile în misiuni de luptă. Acțiunile sale au contribuit, de asemenea, la legendă „Fantomei din Kiev”, un simbol al sfidării împotriva agresiunii ruse.

A interacționat adesea cu presa occidentală, precum The Washington Post, CNN și BBC News, făcând apel constant la aliații Ucrainei să furnizeze avioane de luptă moderne.

Indicativul său de apel, „Juice”, a fost o poreclă pe care a dobândit-o în timp ce se antrena în cadrul Gărzii Naționale Aeriene a SUA din California, unde preferința să pentru suc în detrimentul alcoolului a devenit un subiect de prietenie ușor de înțeles cu prietenii americani.

Moartea prematură a lui Juice la 26 august 2023, alături de piloții Viacheslav Minka și Serhii Prokazin, a avut loc atunci când două avioane ucrainene de antrenament și de luptă s-au ciocnit în timpul unei manevre în regiunea Jitomir.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel