O idee curajoasă pentru contracararea șantajului rus: Moldova să ceară despăgubiri. Cu o parte din teritoriu ocupat din 1991, Rusia e cea care datorează zeci de miliarde

La finalul lui 2024, gigantul energetic rus Gazprom a anunţat că va suspenda exporturile de gaz spre Republica Moldova. Motivul invocat de Moscova: o datorie neplătită de autorităţile de la Chişinău, de un miliard de dolari (!), care însă nu a fost confirmată de niciun audit internațional ci „umflată din pix” cu scopul de a ține Moldova sub sfera rusă de influență.

Rusia furniza Republicii Moldova aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaz pe an prin Ucraina. Gazul ajungea în regiunea separatistă Transnistria, la centrala de la Cuciurgan care foloseşte gazul pentru a genera curent electric ieftin, pe care apoi îl vinde restului Moldovei.

În anticiparea acestei situații, Chișinăul a declarat stare de urgență în sectorul energetic.  Au fost implementate măsuri de reducere a consumului de energie cu cel puțin o treime, începând cu 1 ianuarie. Pentru economisirea energiei, iluminatul interior al clădirilor publice va fi redus cu cel puțin 30%, iar iluminatul decorativ și arhitectural a fost deja deconectat.

În paralel, guvernul Recean a negociat cu autoritățile de la București, iar România luat inițiativa de a susține peste jumătate din necesarul energetic al R. Moldova.

De asemenea, compania Moldovagaz ar putea fi naționalizată. În acest sens, premierul moldovean Dorin Recean i-a solicitat ministrului justiţiei revizuirea legislaţiei în domeniul naţionalizării. 

 

Rusia datorează de fapt zeci de miliarde Republicii Moldova. O idee curajoasă și interesantă propusă de Anatol Șalaru: Moldova să formuleze pretenții financiare Rusiei pentru ocupația ce datează din 1991

 

2. Anatol Șal... (anatol-selaru-moldova_50700900.jpg)

Fostul ministru al Apărării de la Chișinău, Anatol Șalaru, într-o postare pe pagina sa oficială îmbrățișează ideea curajoasă privind posibila naționalizare a filialei Gazprom din R. Moldova, dar vine cu o propunere cel puțin la fel de interesantă: Moldova să calculeze și să solicite pretenții financiare către Rusia pentru ocuparea ilegală a unei părți din teritoriul ei, încă din 1991. Un calcul estimativ ar arăta că e vorba de zeci de miliarde pe care Rusia îi datorează defapt.

„Gazprom anunță sistarea exporturilor de gaze către Moldovagaz, începând din 1 ianuarie 2025. Motivul anunțat este o pretinsă datorie de aproape un miliard de dolari, datorie inventată la Kremlin, deoarece un audit internațional a demonstrat că in realitate e vorba doar de vreo opt milioane de dolari. Rusia vrea să ne pună în genunchi, să destabilizeze și mai mult situația din RM, pentru a crea condiții favorabile partidelor pro-ruse să câștige alegerile parlamentare. Putem vedea încă o dată că oamenii sunt doar masă de manevră pentru Kremlin. Transnistrenii nu contează pentru Putin. Ei pot muri de frig în casă, dacă Moscova își atinge obiectivele.

Premierul a făcut o declarație care a încurajat - naționalizarea filialei Gazprom din RM. O idee curajoasă și binevenită. Cred că s-a avut in vedere și naționalizarea cotei părți deținute și de către Tiraspol. O altă idee ar fi şi formularea unor pretenții financiare către Rusia pentru ocuparea ilegală, începând cu 1991, a unei părți din Republica Moldova, menținerea unui contingent militar, cu statut recunoscut internațional de armată de ocupație și întreținerea unui regim criminal la Tiraspol. Un calcul estimativ ar arăta că e vorba despre zeci de miliarde de dolari pe care Rusia ni-i datorează.

Clasa politică din RM dă semne de trezire. Veriga slabă rămâne în continuare partea din populație dezinformată, rătăcită, gata să se vândă pentru câțiva lei și o parte a clasei politice coruptă și vândută. La început de 2025 se impune o consolidare a pro-europenilor și o reformă a PAS-ului, reformă așteptată de către susținătorii cursului european. Rusia mizează pe dezbinarea clasei politice și a electoratului. Trebuie să le demonstrăm că putem fi uniți și puternici. La mulți ani, dragi prieteni!”, a transmis Anatol Șalaru.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel