O hartă a celor mai importante elemente ale infrastructurii de petrol și gaze din Iran pe care Israelul le-ar putea lovi: Instalațiile nucleare rămân şi ele în centrul atenției

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Hartă - Principalele elemente ale infrastructurii iraniene, baze militare, platforme petroliere și situri nucleare pe care Israelul le-ar putea viza într-un viitor atac. Sursa Foto: X/Mapbox/Bloomberg.
Hartă - Principalele elemente ale infrastructurii iraniene, baze militare, platforme petroliere și situri nucleare pe care Israelul le-ar putea viza într-un viitor atac. Sursa Foto: X/Mapbox/Bloomberg.

Declarațiile recente ale oficialilor americani, inclusiv ale președintelui Joe Biden, cu privire la planurile Israelului de a lovi Iranul, au readus în atenție instalațiile petroliere și nucleare iraniene. Infrastructura energetică a Iranului, a rămas o piatră de temelie a economiei sale în ciuda sancțiunilor SUA, se află acum în centrul tensiunilor geopolitice. Iranul se mândrește cu rezerve de aproximativ 208 miliarde de barili de țiței și 34 de trilioane de metri cubi de gaze naturale, potrivit Companiei naționale iraniene de petrol. Cu toate acestea, activele strategice ale Iranului, inclusiv cele nucleare, sunt acum sub semnul întrebării

Atacul cu rachete al Iranului împotriva Israelului de la 1 octombrie a împins Orientul Mijlociu cu încă un pas mai aproape de un război total, Israelul promițând să riposteze dur pentru ceea ce a considerat a fi „o escaladare gravă și periculoasă”.

Dar, spre deosebire de schimburile anterioare de atacuri cu rachete, care au vizat în mare parte active militare, de data aceasta în vizorul Israelului se afla infrastructura energetică critică, inclusiv instalațiile petroliere şi chiar cele nucleare.

La 3 octombrie, președintele Joe Biden a declarat că SUA și Israelul discută despre posibile atacuri asupra instalațiilor petroliere iraniene ca parte a consultărilor privind un viitor răspuns. Administrația Biden nu a dorit să ofere detalii și singură obiecție pe care a exprimat-o public tine de faptul că nu susţine că forţele israeliene să lanseze atacuri asupra siturilor şi facilitaţilor asociate cu programul nuclear al Iranului.

În centrul capacităților de export de petrol ale Iranului se află insula Kharg din Golful Persic, la 25 de kilometri (16 mile) de coastă Iranului. Această locație strategică găzduiește rezervoare masive de depozitare ale Naţional Iranian Oil Company (NIOC) și servește drept principal centru de export de petrol al țării. Poziția insulei în Golf o face un punct critic pentru comerțul mondial cu energie.

În provincia Khuzestan din sud-vestul Iranului, bogată în petrol, rafinăria Abadan este cea mai mare instalație petrolieră din Iran. Cu o capacitate zilnică de prelucrare de aproximativ 630 000 de barili, aceasta joacă un rol crucial în industria petrolieră a Iranului. Rafinăria, care a suferit daune importante în timpul războiului Iran-Irak din anii 1980, a fost reparată și repusă în funcțiune.

Producția de gaze naturale a Iranului este concentrată în jurul terminalului Asaluyeh din provincia Bushehr. Situată în apropierea câmpului gazeifer South Pars, pe care Iranul îl împarte cu Qatar, instalația este unul dintre cele mai mari situri de producție de gaze din țară. Terminalul prelucrează gazul din câmpul South Pars pentru uz intern și export.

Rafinăria Isfahan, cu o capacitate zilnică de 375 000 de barili, este vitală pentru satisfacerea nevoilor interne de petrol ale Iranului. În mod similar, rafinăria Bandar Abbas, care prelucrează zilnic 350 000 de barili, este considerată una dintre cele mai mari rafinării iraniene.

Rafinăria Teheran, situată la sud de capitala Teheran, este esențială pentru consumul intern și producția de energie având o capacitate zilnică de rafinare de aproximativ 250 000 de barili.

 

Instalațiile nucleare în centrul atenției

 

Programul nuclear al Iranului, o sursă de controversă internațională din cauza preocupărilor legate de interesul Iranului de a deține arme nucleare, include mai multe situri-cheie care au atras atenția la nivel international.

Centrala nucleară Bushehr, construită cu ajutorul Rusiei, este prima și singura centrală nucleară din Iran. Instalația de 1 000 de megawați din provincia Bushehr, situată pe coasta Golfului Persic, a început să funcționeze în 2011 și se știe că Iranul dorește să își crească capacitatea la 3 000 de megawați.

Instalația de îmbogățire a uraniului de la Natanz, considerată cea mai mare instalație de acest tip din Iran, a fost ținta unor tentative de sabotaj care ar fi fost întreprinse de SUA și Israel.

Instalația subterană de îmbogățire a uraniului de la Fordow, a cărei existență a fost dezvăluită Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) în 2009, și reactorul cu apă grea de la Arak, închis temporar în temeiul acordului nuclear din 2015, dar reactivat în 2019, completează principalele instalații nucleare ale Iranului.

 

Escaladarea tensiunilor în regiune

 

Tensiunile din jurul instalațiilor au escaladat recent. Comandantul adjunct al Gărzilor Revoluționare Iraniene, generalul de brigadă Ali Fadavi, a avertizat cu privire la represalii împotriva instalațiilor energetice israeliene în cazul unui atac asupra infrastructurii sale petroliere. Acesta a fost un răspuns la amenințările percepute din partea Israelului că ar viza instalațiile petroliere iraniene.

Biden, abordând posibile răspunsuri israeliene la atacurile cu rachete ale Iranului de la 1 octombrie, a sugerat Israelului să ia în considerare alternative la țintirea câmpurilor petroliere.

Declaraţiile sale indică deliberări cu privire la strategiile de răspuns și evidențiază natura sensibilă a instalațiilor în climatul geopolitic actual.

Întrucât tensiunile persistă, comunitatea internațională rămâne atentă la evoluțiile din jurul instalațiilor strategice ale Iranului. Situația continuă să evolueze, cu posibile implicații pentru securitatea energetică globală și diplomația nucleară din regiune.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel